Hoe laat je een historische dijk over zichzelf vertellen?

Op het weblog “Westfriese Omloop” is een een verslag te lezen van de wandeling die kunstenaar / componist Pé Okx gedurende een jaar van zonsopgang tot zonsondergang maakte over de Westfriese Omringdijk. De Westfriese Omringdijk, ca. 126 km lang, is een monumentaal lichaam in het Noord-Hollandse landschap. Tijdens deze wandeling maakte hij om de zoveel stappen een foto, per dag plusminus 4000 foto’s! Twaalf etappes over de dijk resulteerden zo in 48.000 foto’s, waaruit 1 film werd gemonteerd, ‘Westfriese Omloop’, als biografie van de dijk in 12 etmalen en 4 seizoenen.

“Volgens mijn schema ‘zon-op-zon-onder’ komt de zon vandaag om 6.34 uur op. Dat betekent dat ik om 5.30 uur op de startplek moet zijn om mijn spullen te prepareren, zodat ik 45 min. voor zonsopgang kan beginnen met lopen. Ik wordt gedropt in een leeg en donker landschap, geen lantaarnpalen, alleen de reflectie van de sterren in de lucht. […]
Ik begin te lopen: ik neem 3 stappen, wacht 12 seconden en maak een foto. Ik neem weer 3 stappen, wacht 12 seconden en maak een foto etc. Het is een soort solo ‘drie-staps-dans’ die ik de rest van de verdere dag wil volhouden tot het weer donker wordt.
Het is nog schemerig als ik zo’n 100 meter rechts van mij een vos uit een greppel zie komen. Dan ziet hij mij en gebeurt er iets opmerkelijks. Op het moment dat ik mijn 3 stappen doe, blijft hij roerloos staan. Als ik mijn 12 seconden wacht loopt hij behoedzaam verder. Hij stopt weer als ik een stap neem. We bewegen afwisselend om en om als in een vraag en antwoordspelletje. Minutenlang heb ik een bijzondere danspartner. Plotseling verdwijnt hij en dans ik solo verder.”

Bovenstaand citaat schetst goed de manier van werken en observeren van Pé Okx. In het begin van het project hadden we contact over het opzetten van zijn weblog, waar ik hem vervolgens mee geholpen heb. Dat is ook niet zo ingewikkeld. De kunst bestaat uit het koppelen van zo’n concreet en fysiek project aan een online component en dit project is daar een aardig voorbeeld van.
Pé Okx combineert graag verschillende media en manieren van vertellen, zoals film, composities / improvisaties, theater en beeldende kunst en in toenemende mate ook online media, waarbij echter de fysieke beleving altijd de sterkste component is. Zo werd de Westfriese Omloop gepresenteerd tijdens het reizend theaterfestival De Karavaan met een speciaal voor de film gecomponeerde soundtrack, die live werd uitgevoerd door Stefaan Smagghe, Hans Hasebos, Tommie Freke en Pé Okx zelf.

Inmiddels is het filmproject Westfriese Omloop, met in de hoofdrol de Westfriese Omringdijk, 19 keer uitgevoerd tijdens festival Karavaan in Noord-Holland. Er kwam veel publiek naar botenloods De Karperskuyl in Hoorn, boerderij Boomlust in Alkmaar en boerderij ’t Zeegebuurte in Schagen en het publiek was enthousiast, verrast en onder de indruk en noemde het een ‘cinematografische verdoving’. Het Haarlems Dagblad besteedde er aandacht aan en de Volkskrant had het over het ‘repetitieve, lijzige karakter dat een bedwelmend effect heeft, dankzij perspectief en dieptewerking’. Inmiddels is Pé Okx uitgenodigd om op 10 en 11 september a.s. zijn filmproject ‘Westfriese Omloop’ te presenteren in het Hudson River Maritime Museum en in de Arts Society in Kingston (NY).

Tijdens de internationale glasmanifestatie Glasrijk Tubbergen zullen meer dan 40 glaskunstenaars op diverse binnen- en buitenlocaties hun werk tonen. Nederlandse en Tsjechische kunstenaars zullen bestaand en nieuw werk rond het thema Out of Time – Memory presenteren. De installatie ‘GEZONGEN GLAS’ van Pé Okx is te zien op locatie in een boerenschuur. Voor meer info: www.glasrijk.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.