Informatiemiddag EU-Auteursrechtenconsultatie

Tot en met 5 maart is het mogelijk om op de EU-consultatie over nieuwe auteursrechtelijke regels voor Europa te reageren. Deze consultatie is onderdeel van een poging van de Europese Commissie om het Europese auteursrecht aan de eisen van het digitale tijdperk aan te passen. Vandaag heeft de voor het auteursrecht verantwoordelijke eurocommissaris Barnier in het Europees Parlement aangekondigd dat hij van plan is om op basis van de uitkomsten van de consultatie nog voor de zomer in een white paper te publiceren. Een white paper is een niet-bindend document waarin de Europese Commissie concrete voorstellen voor wetswijzigingen doet.

Volgens Barnier moet dit white paper ervoor zorgen dat het auteursrechtendossier direct na de verkiezingen van het Europees parlement (in mei) en de installatie van een nieuwe Europese Commissie (in het najaar) opgepakt kan worden. Het is dus te verwachten dat dit white paper een belangrijke tussenstap is op weg naar nieuwe auteursrechtelijke regels voor Europa.

Het moderniseren van het auteursrecht is een van de centrale werkvelden van Kennisland en we vinden het bijzonder belangrijk dat hierbij goed naar de belangen van burgers en de publieke sector gekeken wordt. In de afgelopen weken heeft Kennisland onder meer met erfgoedinstellingen en het onderwijsveld aan reacties op de EU-consultatie gewerkt (lees Kennislands oproep aan erfgoedinstellingen en de oproep aan de onderwijssector).

Waarom belangrijk voor erfgoedinstellingen?

De EU-consultatie gaat onder meer in op de bestaande uitzonderingen voor erfgoedinstellingen. Op dit moment mogen erfgoedinstellingen van werken in hun collecties digitale kopieën maken en deze via besloten netwerken binnen de eigen instelling toegankelijk maken. Via de consultatie kunnen erfgoedinstellingen duidelijk maken dat deze uitzonderingen te beperkt zijn om een volwaardig online aanbod te ontwikkelen.

Op vrijdag 14 februari tussen 14.30 en 17.00 uur organiseert Kennisland (Keizersgracht 174-4, Amsterdam) een informatiemiddag voor mensen die namens een organisatie of op individuele titel op de consultatie willen reageren. Tijdens de middag bestaat de mogelijkheid om vragen over de consultatie te stellen en om gezamenlijk aan (onderdelen) van een reactie te werken.

Aanmelden
Toegang tot de informatiemiddag is vrij voor iedereen, maar in verband met de planning vragen vraagt Kennisland geïnteresseerden om zich uiterlijk dinsdag 11 februari bij ons aan te melden. Dit kan door een mail naar info@kl.nl te sturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.