“Internet: het einde van de chatbox”?

gastredacteur: Meroushka Onderstal

Vanochtend las ik een artikeltje in de DAG (wat betekent dat je zelf mag beslissen hoe serieus je het wilt nemen) over een onderzoek wat een marketingbureau onder jongeren heeft gedaan. Daar kwam onder andere uit dat veel jongeren emigratie overwegen en zich naast zorgen over het sociale klimaat ook zorgen maken over het klimaat in de zin van: milieu.
Dat verbaasde me allemaal niet zo erg, maar wat me des te meer opviel was het stukje over de schijnbare afname in populariteit van internet onder jongeren. Zo zou het percentage kinderen (6 – 12 jaar) wat dagelijks internet, gedaald zijn van 28 % in 2005 naar 18 % nu. Ook jongeren in de catagorie 20 tot 30 jaar zou minder zijn gaan internetten: ‘slechts’ 57 %. Een oorzaak schijnt te liggen in de mate waarin zij bijbaantjes hebben en minder “doelloos” achter de computer zitten.

Dat doelloos vind ik een beetje een sterk woord, maar het schijnt dat het eindeloze surfen aan populariteit inboet. Waar wel een ‘boost’ in waar te nemen is, is het fenomeen vriendennetwerken, zoals hyves. Daarbij noemt DAG ook MSN, maar hoe is dat een netwerk?* Nou ja.
Maar wat ik me afvroeg is dit: hoe kunnen we daar, als erfgoed 2.0 mensen, iets mee? Toen ik het artikel las kwam er een beeld bij me op van erfgoedinstellingen die hard bezig zijn met het maken van geweldige, gedetailleerde websites en… dan zouden ze alweer achter de feiten aanlopen? Omdat de interesse in websites wellicht af zal nemen bij jongeren?

Natuurlijk is het niet zo dat alleen jongeren van internet gebruik maken, integendeel. Maar een artikel als dit laat bij mij wel de radertjes draaien. Zouden erfgoedinstellingen zich naast hun website ook kunnen gaan profileren op die vriendennetwerken? Is dat het nieuwe ‘in’ ding om te doen? Surf je dan als (post)puber rond op hyves en klik je op linkjes als ‘Voeg Tropenmuseum toe als vriend’?** Hebben musea daar belangstelling voor, of belangen? Of zijn ze nog niet klaar voor het idee dat e-cultuur meer is dan een leuke site? En zouden jongeren geïnteresseerder raken in hun erfgoed (want dat is het)? Of komt dat met de jaren? Het is ook maar een hersenspinseltje, en ik zou het beter moeten kunnen verwoorden, maar dat lukt even niet dus ja.

*Ik MSN niet, dus wat weet ik er nu van?
** Ik hyve niet, dus wat weet ik er nu van? Het is een voorbeeld

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.