iPhone app van Gogh Museum nu in de App Store

Picture 2Yours, Vincent, de eerste iPhone app van het van Gogh Museum is nu (gratis) beschikbaar in de iTunes app store. De applicatie bevat meer dan 100 afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en brieven van Vincent van Gogh en is gemaakt met Pentimento, de nieuwe kunst applicatie voor de iPhone en iPod Touch platform van Antenna Audio. Afbeeldingen, gesproken tekst (audio) en video fragmenten, dat klinkt als een catalogus, maar dan in een soort vodcast formaat. Wat kan je er verder mee? 

IMG_0644IMG_0645

 

 

Je kunt kijken, luisteren en inzicht krijgen via de brieven en via de locaties waar Vincent gewerkt heeft (Etten, Den Haag, Nuenen, Arles, etc.), zijn thema’s (love, sex, nature, desire, roots, etc.) en dat was het dan. Eenrichting verkeer, weliswaar keurig verzorgd en boeiend als je liefhebber bent en je wilt onderweg tijdens een verloren halfuurtje iets waardevols zien. Er is geen toegevoegde waarde voor specifiek iPhone gebruik. Stel je bent in Nuenen, ziet een locatie (of wordt er via de aanwezige borden op gewezen) die voorkomt in het oeuvre van van Gogh en je wilt er jouw versie van geven, dan voorziet deze app daar niet in.
Anders dan bijvoorbeeld met Narb (dat momenteel weer sterk in ontwikkeling is, n.a.v. feedback van gebruikers) of Layar (dat met augmented reality op dat moment extra informatie geven over de locatie waar je bent), is yours, Vincent niet echt interactief en niet geschikt voor user generated content. Dat beschouw ik als een gemiste kans, omdat juist bezoekers en liefhebbers met hun toevoegingen de betekenis van het werk van van Gogh van een extra dimensie kunnen voorzien. Van Gogh blijft vooralsnog een beetje eenzaam en niet tot een dialoog in staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.