Kerken bekijken met Google Streetview

Onlangs is de 28ste jaargang Kerken Kijken Utrecht van start gegaan (t/m 11 september 2010), waarbij de monumentale binnenstadskerken van Utrecht weer open zijn voor publiek. Op de bijbehorende website Kerkenkijken.nl staan panoramafoto’s zodat je thuis alvast een beetje rond kunt kijken. Sinds kort biedt de website een primeur: met behulp van Google StreetView stap je tijdens je virtuele tocht vanaf straat zó een kerk in en dat ziet er heel erg overtuigend uit. Normaal toont StreetView alleen straatbeelden maar deze versie laat ook kerkinterieurs zien.

Het weblab van ab-c media biedt meer informatie en uitleg. Een deel daarvan wil ik hier alvast samenvatten. Het gaat om een mashup (in dit geval een mengeling van beelden van Google en KerkenKijken.nl). Deze mashup is mogelijk met de nieuwe API v3 van Google Maps. Webontwikkelaars kunnen hierdoor aanklikbare punten of eigen kaartlagen toevoegen aan de kaarten die ze integreren in hun website. Google biedt sinds kort de mogelijkheid aan webontwikkelaars om eigen rondkijkfoto’s te mengen met die van Google en te linken aan Street View. Daarvoor heb je panorama-foto’s nodig die 360 bij 180 graden vatten in één beeld. Hoe je dat doet kun je terugvinden in het commentaar in de paginabronvan deze pagina bij weblab.ab-c.nl.

Een ander belangrijk punt dat wordt opgemerkt door ab-c media is het tonen van StreetView via html5/css3 en javascript, en niet meer met Flash, zodat het ook werkt op iPhone en iPad. Het perspectief van de foto’s wordt daardoor niet in alle browsers even natuurlijk getoond als in de Flashversie. Dat zie je bij de straatbeelden niet direct (of we zijn er nu al aan gewend), maar als je in de kerken omhoog kijkt, valt het des te meer op. In Chrome, de eigen browser van Google wordt het perspectief wel goed weergegeven. De verwachting is dat dit binnenkort ook in andere browsers zo zal zijn.

lees het complete artikel op het weblab van ab-c media.

bron: Erfgoedstem.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.