KomJeOok #11: Onze Club: over vrienden, donateurs en VIP’s

Wat heb je als culturele instelling aan leden, hoe krijg je ze bij elkaar, betrokken, enthousiast, gul en hoe hou je dat zo? Op 29 maart 2012 vindt de 11e Kom Je Ook plaats in de Stadsschouwburg in Amsterdam onder de titel ‘Onze Club’. De bijeenkomst gaat ditmaal dus over lidmaatschappen in kunst, erfgoed en cultuur.

Alvast een voordeel voor de leden, lezers en volgers van Erfgoed 2.0: wie zich nu aanmeldt via deze plek (wel even registreren of inloggen) met de code ‘erfgoed20’, krijgt 15% korting!

“Investeren in je vriendenkring lijkt onvermijdelijk in deze tijden van bezuiniging. Een actief betrokken publiek kent bovendien veel voordelen. Kom Je Ook biedt inzicht in inspirerende en succesvolle praktijkvoorbeelden uit het binnen- en buitenland.”
Daarnaast is er deze dag ruimte voor de DOEN Pitch en het volgen van diverse lunchworkshops. Eén van de workshops zal ik zelf verzorgen, waarbij ik inga op de verschillen en overeenkomsten tussen een community en een club en de vraag hoe je met de één positieve invloed uitoefent op de ander. Zou het bijvoorbeeld zin hebben om de ‘leden’ en volgers van Erfgoed 2.0 een lidmaatschap aan te bieden van een Club, en hoe moet dat er dan uitzien, wat heeft dat lidmaatschap te bieden en wat mag het kosten? Suggesties zijn nu natuurlijk al welkom.

Richt je je bij het vormen van een club het best op een specifieke doelgroep of maakt het niet uit wie zich aanmeldt? Hoe ver kan je gaan? schreef organisator Hugo van der Poel eerder al. In een ander artikel noemt hij een mooi voorbeeld van Tate Britain; een voorbeeld dat tijdens de bijeenkomst aan de orde komt. Laat je inspireren!

Nieuwe locatie: Stadsschouwburg
De eerder bijeenkomsten vonden steeds plaats op een andere locatie. Voor de nieuwe reeks is gekozen voor een vaste locatie, de Stadsschouwburg in Amsterdam. Hugo van der Poel, organisator van Kom Je Ook, zegt daarover: “We hebben voor de stadsschouwburg gekozen omdat we hiermee ook een hechtere relatie aangaan met de podiumkunsten, die we graag op het symposium willen bedienen. Ook biedt het ruimte aan meer mensen; en gewoon hele goede faciliteiten. Zo kunnen we bijvoorbeeld de workshops in het zelfde gebouw laten plaatsvinden. Daarnaast is het heel centraal en bekend voor mensen die van buiten Amsterdam komen.” Ik zie nu al uit naar deze locatie en ik denk dat alles op één plek organiseren de interactie en het ‘clubgevoel’ wel ten goede zal komen.

Programma Kom Je Ook 11:

De volgende sprekers zullen een presentatie geven:

Martin Barden verdrievoudigde het aantal leden van Tate Britain.
Herman Paardekooper vertegenwoordigt met Vrienden van het Concertgebouw de grootste culturele vriendenvereniging van Nederland.
Dirk van Delft haalde met Museum Boerhaave afgelopen jaar 1 miljoen aan particulier geld binnen.
Naomi Russell helpt de grote en kleine theaters van Londen bij fundraising.
Eric-Jan de Graaff ontwikkelde de verschillende lidmaatschappen van Foam.
Arnoud Odding schreef over het clubgevoel van musea in “Het Disruptieve Museum”.
Doede Jaarsma en Thijs Box ontwikkelden als bezorgde Amsterdammers de Vrienden van AT5.

Kom Je Ook 11 vindt plaats op 29 maart 2012 in Stadsschouwburg Amsterdam. Het volledige randprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt. Kijk voor de meest recente informatie op de Kom Je Ook site. Hier kun je ook terecht voor het kopen van je ticket.

Facebook: komjeook
Twitter: @komjeook, #KJO11

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.