Koninginnedag in het museum

Vandaag is er slechts een enkeling die zich afzondert van de koninginnedag-meute. Anderen zitten op straat met een kleedje koopwaar, spelen de sterren van de hemel met viool en gitaar of gaan uit hun dak bij een groots muziekfestijn. Hoe het weer ons ook gezind is, de meeste van ons zullen het grootste deel van de dag buiten vertoeven. Het is immers algemeen bekend dat de meeste indoor-activiteiten op koninginnedag gesloten blijven. Zo ook de meeste musea.

Ik zeg de meeste, omdat er tegenwoordig steeds meer musea zijn die de concurrentie met de rommelmarkt aan durven te gaan en hun deuren openen. Andere durven een extra stap te zetten en begeven zich buiten, tussen de menigte. Hieronder enkele voorbeelden van vandaag:

Historische Museum Voorschoten
Historisch Museum Voorschoten opent op koninginnedag haar nieuwe tentoonstelling ‘Verweven verleden: Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten en de Dorpskerk’. De tentoonstelling gaat over de betekenis van Kasteel Duivenvoorde en zijn bewoners op het dorp Voorschoten. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Duivenvoorde die deze maand 50 jaar bestaat. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn enkele bijzondere objecten uit de collectie van Kasteel Duivenvoorde beschikbaar gesteld die zelden of nooit te zien waren voor het publiek. Het museum is vandaag, bij uitzondering, de gehele dag geopend.

Nationaal Onderwijsmuseum
Het Onderwijsmuseum neemt de mensen mee naar buiten en organiseert op koninginnedag de ambachtsmarkt VakWerk op de Nieuwemarkt in Rotterdam. Van 10.00 – 14.30 uur zijn we welkom om oude en moderne ambachten uit te proberen en nieuwe talenten te ontdekken. Ben je een geboren rietdekker, maar heb je dat nooit geweten? Kom dan naar de ambachtsmarkt, en ondervindt het. Voor de kinderen zijn er Oud-Hollandse spelletjes.

Zeeuws Museum
Ter gelegenheid van de komst van Hare Majesteit Koningin Beatrix en haar gevolg naar Middelburg op vrijdag 30 april 2010 organiseert het Zeeuws Museum vanaf 12.00 uur een bijzondere modeshow op het Abdijplein in Middelburg. Het Zeeuws Museum trakteert hiermee de Koninklijke familie, bezoekers op het Abdijplein en de televisiekijker op een spectaculaire show. Oude, Zeeuwse streekdrachten en ontwerpen van hedendaagse ontwerpers worden door bekende modellen op de catwalk getoond.
Te zien zijn kledingstukken van ontwerpers Jan Taminiau, Bas Kosters, Erik Verdonck (België), Victor de Bie en de Zeeuwse Lidewij Corstiaans. Bekende modellen die deze creaties tonen zijn: Daniëlle Bubberman (winnaar van Holland’s got Talent, 2008) en Pascalle Paerel (Nationaal Ballet).

De Lakenhal
Op vrijdag 30 april organiseert De Lakenhal verschillende activiteiten voor jong en oud. Voor kinderen t/m 12 jaar ligt er een spannende speurtocht klaar, in het kader van het project Werk in Uitvoering. Onderweg leren kinderen van alles over hoe en wat te verzamelen. Hoe bewaar je die voetbalplaatjes het best en waarom verzamel je eigenlijk? Om 15.15 uur start een rondleiding door het museum, waarbij alle onderdelen van het project Werk in Uitvoering aan bod komen. De rondleiding gaat onder andere langs de ‘lopende band’ en de speciale vitrines waar de allermooiste en meest curieuze objecten in getoond worden. Vanaf Koninginnedag heeft het achttiende eeuws Oranje keramiek en Wedgwood een maand lang deze ereplek gekregen, in een speciale vitrine in het museum.
De Lakenhal is op Koninginnedag van 12.00 tot 17.00 uur geopend en de rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Teylers Museum
Het Teylers Museum houdt het simpel en geeft in een tweet op donderdagmorgen 29 april aan: “Geen Koninginnedaghectiek, ga dan naar Teyler. 30 april is eigenlijk altijd een rustige dag.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.