Shoebox project

Gastredacteur: Merousha Onderstal

Sinds een jaar of wat lees ik met enige regelmaat een project op soort van community site, livejournal. Gezien mijn voorliefde voor alle dingen die met de Harry Potter boeken te maken hebben, kwam ik via via bij een community terecht, shoebox project. Het is iets wat ‘fanfiction’ genoemd word, een geschreven interpretatie van bijvoorbeeld een boek, door fans. Hoe plausibel dat dan is mag je zelf bepalen. De kwaliteit laat doorgaans wat te wensen over maar dit was anders. Normaal gesproken houdt ik er niet zo van als vreemde mensen mijn favoriete boeken verknippen maar ik kon er niet om heen.

Shoebox project combineerd brieven, ‘geschreven door de personages’ met ouderwetse potlood op papier tekeningen, handgeschreven notities of ‘note wars’ en foto’s, allen gescand. Dat op zich is leuk genoeg maar het duurde niet lang of de aanhang groeide en groeide. De fancommunity kreeg een fancommunity in de vorm van een heuse cult. Er kwam fanart over de fanart, en fanfic op basis van fanfic. Er ontstonden internationale vertalingen en inmiddels is er een community gericht op fans die de afzonderlijke delen voorlezen, en zo een audiobook/podcast creeeren.

Het leukste vind ik nog dat, hoewel de verhalen zelf nog steeds van twee personen komen, er een wereldje uit is ontstaan waar velen een bijdrage aan leveren. Dat vind ik zelf misschien nog wel het leukste aan internet. Voor en door de mensen die ergens zo dol op zijn dat ze hun nachtrust ervoor opgeven, of zelfs lessen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.