meer dan 29 tips, tutorials en resources voor nieuwbakken bloggers

picture-1Een blog begin je makkelijk, maar een goed weblog zet je niet zomaar op. Op Problogger heeft Darren Rowse 29 tips verzameld die je kunnen helpen tijdens het proces van het opstarten van je weblog, varierend van het schrijven van een post tot het verdienen van geld met je weblog.

En dan rest natuurlijk nog de continuïteit…, maar dat is een van de dingen die je dient te ondervangen voordat je eraan begint: zorg dat je bronnen niet hoeven op te drogen en dat je weblog levend blijft. Los van de tips op Problogger geef ik hier alvast wat eigen tips:
– kies de juiste categorieën (waarover schrijf je wel en waarover niet, waarover valt vaker nieuws te maken)
– werk vooruit: je kunt tijdlozer berichten alvast klaarzetten voor een dag dat je weinig tijd hebt, je kunt ook anticiperen op bijeenkomsten die komen gaan
– beschouw je weblog als een tijdschrift met een bladformule: maak een mix van content (nodig, nuttig, uitdagend, verrassend, entertainend, fun, enquête…) en denk daarbij aan een groep lezers, aan tone of voice en tone of visual, aan ritme (afwisseling beeld en tekst, langere en kortere artikelen, oppervlakkiger en diepgravender, persoonlijk en algemeen, etc.)
– maak meteen en direct contact met andere weblogs en bloggers (zien eten, doet eten; en zo kom je ook weer aan nieuws)
– schakel andere experts en ‘aankomende experts’ in, die nu en dan als gastblogger kunnen fungeren
– begin het weblog niet alleen
– wees jezelf: zorg dat je een intuïtieve mix brengt van algemeen nieuws met een persoonlijke kijk en eigen ervaringen
– bepaal vantevoren bronnen die je met enige regelmaat kunnen voeden (bijeenkomsten, praktijkvoorbeelden, vakweblogs, twitter, krant, tv)
– maak bij aanvang een lijst met (on)mogelijke onderwerpen en inspirerende items (kan werkelijk van alles zijn, maar moet vooral dienen als invalshoek of gangmaker van je eigen creatieve proces)
– reageer vooral op commentaren en vraag om meer input
– bekijk de statistieken van je weblog en analyseer wie wat zoekt
– werk achteruit: kom terug op eerdere postst, maak vervolgverhalen, of overzichten van de afgelopen tijd
– blijf je weblog onder de aandacht brengen en zoek ambassadeurs. Gelezen worden en reacties krijgen zorgt vaak voor nieuwe impulsen en ideeën
– maak lijsten met tips :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.