Mix, Match, Museum.

Zes toonaangevende Nederlandse musea starten in oktober (2014) met een nieuwe samenwerking in het projectMix Match Museum. Het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum, Museum Boerhaave, Museum TwentseWelle en het Van Abbemuseum hebben elk 50 objecten beschikbaar gesteld voor dit project.

De kern van Mix Match Museum is een online platform waar de in totaal 300 objecten beschikbaar worden gesteld voor het publiek, dat via de website eigen exposities kan opbouwen. Uniek is dat bij dit samenwerkingsproject niet de musea, maar dus juist de bezoekers zelf de rol innemen van de conservator en tentoonstellingsbouwer die de dwarsverbanden moet gaan leggen tussen de objecten. De enige voorwaarde die wordt meegegeven is wel dat er een goed verhaal achter de keuze moet zitten. Het publiek ervaart zo niet alleen welke schatten museumprofessionals onder hun hoede hebben, maar ook voor welke dilemma’s en beperkingen zij komen te staan bij het presenteren van datzelfde erfgoed.

De zes musea worden in het project verbonden en laten elk op hun eigen manier de Nederlandse rijkdom zien op het gebied van beeldende kunst, geschiedenis, techniek en erfgoed. Samen zou het een dwarsdoorsnede zijn van Collectie Nederland. Een Collectie Nederland die deze keer dus niet wordt gewaardeerd door de professionals, maar door het Nederlandse publiek.

Gezamenlijk met musea en publiek zal er dus participatief worden gewerkt aan de uitwisseling van zowel kennis als collectie. De meest originele tentoonstellingsvoorstellingen zullen zelfs daadwerkelijk worden uitgevoerd en zijn dan vanaf 4 april (de start van de Museumweek) te zien in de deelnemende musea. Maar of en hoe het project zal slagen (en of het wellicht bij zal dragen aan structurele implementatie van collectiemobiliteit in de sector) zullen we nog moeten zien. Tot die tijd houden we het project in de gaten via www.mixmatchmuseum.nl

Bron: http://www.mixmatchmuseum.nl/
Bron: http://www.mixmatchmuseum.nl/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.