Mona Lisa als piksol

Duurzame energie en kunst in de openbare ruimte kunnen heel goed samen gaan, bewijzen ontwerpers Drzach & Suchy uit Zwitserland. Zij combineren het opwekken van energie met het maken/tonen van kunst. In plaats van de zijkant van een gebouw te versieren met een schildering, maken zij namelijk gebruik van de zon en haar schaduw om de muur te voorzien van een ‘energieopwekkende afbeelding’.

Zij werken door zonnepanelen als horizontale afdakjes op een muur te plaatsen. De bovenkant van het paneel vangt zonlicht en produceert daarmee dus elektriciteit en het schaduwvlak dat door het paneel ontstaan op de muur, wordt gebruikt om een afbeelding te vormen (bij wijze van Pixels). Niet voor niets hebben ze dit concept op de markt gebracht onder de naam: Piksol.

Door de zonnepanelen in een bepaalde vorm op te hangen, kan de gewenste afbeelding gecreerd worden. Hierdoor kunnen zelfs twee afbeeldingen op dezelfde muur ingezet worden, bij wijze van een hologram, doordat gebruik wordt gemaakt van de invalshoek van de zon gerelateerd aan het tijdstip. Meer informatie over de zoektocht naar dit resultaat lees je hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.