Monumenten in 3D via Google Maps

Vorige week berichtte ik over de nieuwe World Wonders Project van Google, maar eerder al had Google een andere interessante toepassing ontwikkeld waarmee we via Google Maps vele bekende monumenten in 3D kunnen bekijken.

Uiteraard maakt Google hierbij gretig gebruik van het materiaal dat wij zelf aanbieden via Picasa of Panoramio. Google put hiermee uit een grote hoeveelheid foto’s die genomen zijn van beroemde trekpleisters door verschillende gebruikers en dus ook vanuit alle mogelijke hoeken en standpunten. De meerwaarde mag duidelijk zijn:

vanuit deze “Photo Tour”, zoals Google het noemt, kan men in zijn geheel om het gebouw bewegen, terwijl in Google Street View het gebouw over het algemeen slechts vanuit een zijde te zien is. Google heeft om te beginnen een selectie van ongeveer 15.000 beroemde plaatsen over de wereld ingezet.

De techniek overigens is niet van Googles hand. Het betreft hier een aardig geavanceerde beeldbewerkingstechnologie die patronen herkent in foto’s en daaruit de beeldhoeken en posities kan berekenen en dus wanneer men de beelden achter elkaar plakt een beweging suggereert. Als iemand de naam van deze techniek of haar bedenkers weet, hoor ik dat graag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.