Nederlands Geschiedenismuseum

In 1999 plaatste het Historisch Nieuwsblad onder de kop Pleidooi voor een Nationaal Historisch Museum een memorabel artikel. Ik weet niet of toen al deze kop werd gebruikt met de huidige naam van het museum. In het artikel wordt gesproken van nieuw nationaal geschiedenismuseum. Het artikel begint als volgt:

“Het Rijksmuseum wil de afdeling Nederlandse Geschiedenis samenvoegen met de kunstafdelingen. De Raad voor Cultuur is hier niet gelukkig mee. Er is straks geen plek meer waar de geschiedenis van ons land in een consistent en integraal verhaal wordt getoond. Dan moet er maar een nieuw nationaal geschiedenismuseum komen, vindt de Raad. Is er behoefte aan zo’n museum? Hoe ziet zo’n museum eruit? Het Historisch Nieuwsblad stuurde achttien deskundigen en bekende Nederlanders op pad. Zij mochten even voor gastconservator spelen.”

Inmiddels zijn we zo’n acht jaar verder. Ik vind nog steeds de benaming Nederlands Geschiedenismuseum de beste. Het zegt precies waar het om gaat, vermijdt nationalistische sentimenten (en biedt gezien de afkorting een mogelijkheid voor National Geographic als sponsor). Wie heeft een betere naam?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.