Nextwall, tagged in motion

De digitale uitingen binnen het erfgoed beperken zich inmiddels niet meer tot de museumwebsite of de digitale informatiezuil. Ook het erfgoed dat op straat door velen (jammer genoeg) nog verafschuwd wordt, is nu in digitale vorm beschikbaar.
Creator van project Nextwall, the interactive graffiti wall (ook wel Tagged in Motion), is Jung von Matt/next, bureau voor interactieve communicatie, in samenwerking met een aantal graffitikunstenaars waaronder DAIM. Doel van het project de straatkunst met digitale media te combineren.
Dat dit doel behaald is mag duidelijk zijn: het betreft een RFID gestuurde 3D applicatie waarmee de kunstenaar in de virtuele doch fysieke ruimte zijn piece kan zetten. Dit met behulp van drie camera’s een handheld en een kijker.

Afgelopen weekend hebben sparringspartner Coen Niesten, multimedia producer bij Masque, en ik verder gebrainstormd over dit idee tot daar waar de toeschouwer met dezelfde middelen fysiek door de kunst wandelt. De vervolgstap om de toeschouwer met behulp van deze techniek in een bestaande tentoonstelling een ‘eigen werk’ toe te laten voegen, is dan uiteraard snel gezet.  
 

RFID heeft al lang geleden zijn intrede in de erfgoedwereld gedaan met het taggen van objecten voor detectie en transport, maar kan blijkbaar dus ook ingezet worden voor de interactieve publieksfunctionaliteit. En hoe…!

  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.