Nieuwe plek Erfgoed 2.0 biedt natuur én erfgoed

De afgelopen maand stond bij ons in het teken van dé verhuizing. Eind juli zijn we namelijk van Hilversum naar ‘s-Graveland vertrokken, hemelsbreed is het een verplaatsing van slechts enkele meters maar in werkelijkheid zijn we naar een oud Hollands paradijsje geëmigreerd. Erfgoed 2.0 is nu te bereiken op Zuidereinde 31, 1243 KJ te ‘s-Graveland. (Vooralsnog alleen per post, omdat de werkplekken nog in verbouwing zijn.)

De oorsprong van ’s-Graveland ligt in de eerste helft van de 17e eeuw. “Mr. Jan Ingel richt zich in 1625 tot de kamer van de grafelijkheidsdomeinen om ’s-Graveland te mogen verkavelen. Zo ontstaat het dorp ’s-Graveland. Via Adriaan Pauw en Pieter Corneliszoon Hooft zet hij arbeiders aan het werk om het land te ontginnen. Dit levert een aanklacht op van Hilversum en de ingezetenen van Gooiland. Bijna 100 jaar later worden de partijen het pas eens, maken de ingelanden een contract op en leggen zij de voorwaarden vast voor de ’s-Gravelandse polder. Van 1637 tot 1641 wordt de ’s-Gravelandse vaart gegraven. In 1672 stichten de Fransen overal branden in ’s-Graveland, dat hierdoor grotendeels wordt verwoest. De schadevergoeding bedraagt 6000 gulden.”

Erfgoed 2.0 ligt nu op steenworpafstand van diverse landgoederen en buitenplaatsen. Een goede combinatie als je het ons vraagt: natuur én erfgoed. De  buitenplaatsen van ‘s-Graveland hebben lange tijd het aanzien van het dorp bepaald. “De herenhuizen werden gebouwd aan de oostkant van het dorp, de arbeiderswoningen aan de vaart. De bewoners van de buitenplaatsen wonen ’s zomers in ’s-Graveland en ’s winters in de stad. Omdat het water in ’s-Graveland erg zacht is, zetten de vrouwen in de zomermaanden een wasserij-industrie op. Zo kunnen zij wat extra’s verdienen voor de winter. Later sturen schippers zelfs vanuit Amsterdam hun was. De vrouwen kunnen het werk niet meer alleen aan en de mannen gaan meehelpen. In 1658 vestigen zich enkele lakenwevers in het dorp, maar houden het hier niet lang uit. De laatste lakenweverij was gevestigd in het oude “Het Wapen van Amsterdam”. Na de Tweede wereldoorlog begint het verval van de buitenplaatsen. De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten koopt deze op om de schoonheid van de landgoederen te bewaren.” 

Dit gebied wordt door velen het hart van Natuurmonumenten genoemd en brengt voor ons brengt leuke bijkomstigheden én nieuwe kansen met zich mee. De  MP3 route langs de buitenplaatsen, bijvoorbeeld, is een aanrader. 

Wij zijn blij met Natuurmonumenten als goede buur, want tussen Buitenplaats Trompenburgh en landgoed Schoonoord hebben wij hier niets te klagen. Tijdens het uitwerken van ideëen en het uitvoeren van projecten, maar ook tijdens een overlegmomentje, genieten we volop van het uitzicht op het schapenweidje en de bossen rondom. Geloof me, geen verkeerde plek om goed werk te verrichten. 

Ook de Historische Kring Nederhorst den Berg biedt een overzicht van wandel- en fietsroutes rond historische plaatsen in deze omgeving in een speciale uitgave, mocht je hierin geïnteresseerd zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.