Onderwijsplatform voor Digitaal Erfgoed

Bij wijze van een pilot is vanaf 1 januari tot en met juni 2008 het nieuwe Onderwijs Media Platform gelanceerd voor digitaal erfgoed. Het platform is een product van Beeld en Geluid en Kennisland en ontwikkeld in het kader van het project Beelden voor de Toekomst  in samenwerking met Kennisnet

Bij deze pilot was men op zoek naar de beste manier om de collecties van de archiefinstellingen voor het onderwijs te ontsluiten. Tijdens de pilot wordt input verzameld om uiteindelijk te komen tot een nieuwe onderwijsdienst. Het platform biedt leerlingen de mogelijkheid te zoeken in de digitale bronnen van Beeld en geluid, het Nationaal Archief  en Naturalis.

Alle teksten, video’s en foto’s die de leerlingen tot hun beschikking hebben kunnen ze direct verwerken in werkstukken en presentaties. De verwerkingstools en verschillende bronnenbestanden die binnen het platform gebruikt worden, kunnen geïntegreerd worden met de elektronische leeromgevingen op scholen. Dit alles in open source format.

Aan de huidige pilot nemen 20 middelbare scholen deel en wordt middels weblogs voor zowel leerlingen als docenten vragen beantwoord en berichten achtergelaten. De pilot loopt af in juni en vanaf september zal het platform uitgebouwd worden tot systeem dat voor de rest van het voortgezet onderwijs inzetbaar is.

Een zeer mooie ontwikkeling, we worden graag op de hoogte gehouden van de pilotresultaten en de doorontwikkeling van het systeem.  

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.