Ook roerend erfgoed downloaden met QR?

Vanochtend vertelde Marc Deckers, directeur Bibliotheek Hengelo, dat je in de stad Hengelo met je tablet vele e-books kunt downloaden via een nieuw ontwikkelde qrcode-poster. Marc is erg enthousiast over het nieuwe communicatiekanaal en deelt de nieuwe vorm graag met de collega bibliotheken in de rest van het land.

 “de eerste bibliotheek heeft zich al gemeld om deze posters ook te gebruiken: Bibliotheek NoordWest Veluwe. En iedereen die deze posters ook wil hebben, helpen we natuurlijk graag collegiaal verder met de spullen die we al hebben.”


Hengelo haakt hiermee in op het feit dat 2,8 miljoen Nederlanders gebruik maken van een tablet. Men verwacht hieruit een aanzienlijk aantal nieuwe digilezers.

“Met deze actie willen we in Hengelo duidelijk maken dat we als bibliotheek klaar zijn voor het digitale tijdperk.”

Als museoloog denk ik hierbij uiteraard direct aan ons roerend erfgoed. Een boek lezen is leuk, maar een object ‘lezen’ is misschien nog wel veel leuker. (in ieder geval minder tijdrovend en mét beeldmateriaal) Kan dit niet een prima verdienmodel zijn, waarmee ook de kleinere portemonnee kan bijdragen aan het behouden en beschikbaarstellen van ons cultureel erfgoed?

Ben benieuwd welk museum de eerste stap neemt…

(foto: Flickr Marc Deckers)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.