Open je collectie: doe mee aan het Open Cultuur Data Lab

Sebastiaan ter Burg CC BY SA NC
“Bring Your Own Beamer Festival” / Sebastiaan ter Burg / CC BY SA NC

Hoe kan het open delen van erfgoed zorgen voor meer toegankelijkheid, bereik en hergebruik onder een nieuw publiek? We nodigen professionals in de culturele sector uit om dit te onderzoeken in het Open Cultuur Data Lab.

Een nieuwe generatie onderzoekers en mediaproducenten daagt erfgoedexperts uit om collecties nog gemakkelijker toegankelijk te maken, zodat zij onze gedeelde historie en identiteit opnieuw vorm kunnen geven. Hoe kunnen we op deze vraag inspringen?

Tijdens het Open Cultuur Data Lab word je in vier bijeenkomsten begeleid door Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, in samenwerking met verschillende experts. Je ontwikkelt niet alleen een strategie voor het vrijgeven van collectiedata en digitale objecten, je gaat ook op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor jouw collectie.

Tijdens de sessies leer je bijvoorbeeld over de auteursrechtelijke aspecten van dataverzamelingen en creatieve werken, en het toepassen van opencontentlicenties. Ook de technologische en beleidsaspecten van open cultuurdata komen aan bod.

We gaan ook praktisch aan de slag. Samen met collega’s uit de sector breng je de theorie uit het Open Cultuur Data Lab direct in de praktijk door een concept voor een eigen toepassing te ontwikkelen. Bovenop deze toepassing ontwikkel je met de hele groep een digitaal kunstwerk dat geëxposeerd zal worden op het ‘Bring Your Own Beamer’ festival in Utrecht. Daar willen we jouw open cultuurdata in verwerken. Zo komen beelden uit het verleden en hedendaagse cultuur samen.

Is dit iets voor mij?

Het Open Cultuur Data Lab is bedoeld voor professionals in de culturele sector (musea, erfgoedinstellingen, archieven, bibliotheken, media) die geïnteresseerd zijn in open data en er in de praktijk mee willen werken. Dit kunnen collectiebeheerders zijn, marketing- of communicatieprofessionals, of bijvoorbeeld professionals werkzaam op een digitaliserings-, e-cultuur- of rechtenafdeling.

Bijeenkomsten

Het Open Cultuur Data Lab wordt geleid door Maarten Zeinstra en Tijmen Schep (Kennisland) met bijdragen van onder anderen Maarten Brinkerink (Beeld en Geluid). De bijeenkomsten vinden plaats tussen 13:00-17:00 uur (onder voorbehoud) op de volgende data (locaties zullen in de randstad liggen):

  • maandag 11 april 2016 introductie, kennismaking en cases
  • maandag 9 mei 2016 auteursrecht en open licenties
  • maandag 6 juni 2016 technologie, hergebruik en toepassingen
  • maandag 19 september 2016 beleidsvorming, uitdagingen en kansen

Het begin en einde van deze reeks vallen samen met bijeenkomsten van het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data. Het Open Cultuur Data Lab faciliteert gedeelde bijeenkomsten op deze dagen.

Houd rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer drie uur per bijeenkomst voor het maken van lees- en praktijkopdrachten.

Inschrijven

Het Open Cultuur Data Lab biedt plek aan maximaal 25 deelnemers. Deelname aan het Open Cultuur Data Lab kost €250,- (excl. BTW). Er is een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar voor deelnemers die dit bedrag niet via hun werkgever kunnen laten vergoeden.

Inschrijven voor het Open Cultuur Data Lab kan uiterlijk tot en met 10 maart 2016 via het online inschrijfformulier. We sturen je uiterlijk 31 maart alle benodigde informatie.

Werk je bij een gemeente? Kijk dan ook eens naar het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data.

Neem voor vragen contact op met Maarten Zeinstra (mz@kl.nl).

 

Het Open Cultuur Data Lab wordt mede mogelijk gemaakt door het Netwerk Digitaal Erfgoed en vloeit voort uit het project Open Cultuur Data.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.