open source cms

In de statistieken van dit weblog kom ik interessante dingen tegen. Allereerst hoeveel mensen er dagelijks het weblog bezoeken. Dat varieert nogal, maar op werkdagen (gemiddeld ca. 45) zijn het er aanzienlijk meer dan in het weekend (gemiddeld ca. 10). Ik kan zien dat het aantal berichten ongeveer het dubbele is van het aantal commentaren. Dat had ik liever andersom gehad, immers, meer commentaar is meer betrokkenheid en suggesties. Een weblog is tenslotte niet alleen om mededelingen te doen, maar vooral ook om tot een uitwisseling van kennis en inzicht te komen.

Behalve de getallen zijn ook andere zaken interessant, bijvoorbeeld: welke pagina’s worden (goed) bezocht, nog afgezien van de meest actuele? Of: via welke pagina’s worden bezoekers naar Erfgoed 2.0 gestuurd? En het meest interessant vind ik nog wel via welke zoektermen mensen naar het weblog komen. Want dat zou, naast de uitgangspunten waarmee het weblog gestart is, een leidraad moeten zijn voor de redactionele koers. Mijn motto: interactie = redactie.

Eén van de zoektermen die regelmatig opduikt is ‘open source cms’. Daarom zal ik daar nu aandacht aan besteden.
Een cms voorziet overigens, naast een overzichtelijke en intuïtieve gebruikersinterface, in statistieken die duidelijk maken wie er zoal de website bezoekt en waarnaar de bezoekers op zoek zijn. Verder is het natuurlijk belangrijk te bepalen waarvoor je een cms nodig hebt. Dus is het de vraag wie je wilt bereiken, waarmee, waartoe, waarom. Welke informatie wil je kenbaar maken? Hoe vaak? Wil je een community vormen, een kennisnetwerk? Wil je bloggen, alleen of met een groep? Ben je van plan foto’s onine te zetten (en delen), een forum op te richten, een wiki op te zetten, een e-commerce omgeving, een online magazine, of wil je een digitale collectie toegankelijk maken? Heb je genoeg aan een standaard vormgeving of wil je gaan customizen? En wat is je budget? Open source lijkt op gratis, maar er gaat sowieso tijd in zitten en voor aanpassingen heb je vaak een programmeur nodig. Hoeveel dataverkeer ga je genereren, heb je extra hosting nodig? Wil je profielen van gebruikers aan je cms koppelen?

Zoeken in Google naar open source cms levert meteen een mooi rijtje op, waarvan ik er een paar uitlicht:

Joomla: een compleet systeem dat ook goed communiceert met andere toepassingen (php).
Bijvoorbeeld gebruikt bij het Nationaal Glasmuseum, of Playshakespeare.com
Drupal: een Belgisch cms met tal van toepassingen (blog, forum, netwerk) die als plugins toegevoegd kunnen worden.
Bijvoorbeeld gebruikt bij Archives&Museum Informatics (Conferentie Archimuse / Museums and the web) en Stichting Papua Cultureel Erfgoed
WordPress: bekend als weblog software, maar ook -zer eenvoudig- te gebruiken voor complete websites waar meerdere gebruikers aan kunnen bijdragen. Dit weblog maakt er gebruik van. Het Powerhouse Museum heeft er ook een interessante post over.

Typo3: een flexibel cms met krachtige toepassingsmogelijkheden, ook voor intranet toepassingen. Bijvoorbeeld het Reclamearsenaal maakt er gebruik van en ook het immigratie museum van Canada, Pier 21.

gerelateerde links:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.