open source collectie management

collectionspace-logoOp Museum 3.0, een netwerk voor “degenen die geïntereseerd zijn in de toekomst van culturele instellingen als musea, galeries, science centers en andere instellingen die collecties beheren”, is Robin Boast (Cambridge, weblog: http://rescite.blogspot.com/) onlangs een discussie begonnen over een open source collectie management systeem. “There are a number of issues here, not least what is documentation, and what should it be, but I thought I would open the idea up to the Museum 3.0 community to see what people think.” En de kosten zijn natuurlijk een groot struikelblok. Vaak wordt gewerkt met licenties en kosten per database. Niet direct een aansporing om inter- of supra-collectioneel te gaan ontsluiten.
Daarom vestigt hij de aandacht op een open source collectie management systeem dat momenteel in de VS in ontwikkeling is onder de naam CollectionSpace. Het is een project van het Museum of the Moving Image in New York, in samenwerking met de Universiteit van Toronto, de Universiteit van California, Berkeley, en Cambridge Universiteit. Het wordt, voorlopig althans, ondersteund door de Mellon Foundation; de bedoeling is echter dat het als open source project gedistribueerd wordt en op gegeven moment ondersteund door de deelnemende museum partners.

Een ander gelijksoortig project dat al langer loopt is CollectiveAccess (voorheen bekend als OpenCollection), een full-featured collectie management en online access applicatie voor musea, archieven en digitale collecties (is het nu ‘digitale’ collecties of ‘gedigitaliseerde’ collecties?). Ik ben benieuwd of iemand ervaring met (één van) beide heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.