Portal Beeldmateriaal Geesteswetenschappen

De universiteitsbibliotheek van de UvA heeft onlangs een nieuwe portal in het leven geroepen: portal beeldmateriaal geesteswetenschappen. Deze portal is nog in ontwikkeling en zal een overzicht bieden in beeldbanken van over de gehele wereld verdeeld in zes categorieën; Kunst- & Cultuurgeschiedenis, Geschiedenis & Regiostudies, Theaterwetenschap, Film, Media en Muziekwetenschap. Het overzicht in Kunst- & Cultuurgeschiedenis is imiddels al te raadplegen.

De beeldbanken bevatten materiaal op het gebied van beeldende kunst, cultureel erfgoed en de materiële cultuur uit alle delen van de wereld en perioden van de geschiedenis. Voorlopig zijn meer dan 450 verschillende beeldbanken in de Portal verwerkt die samen miljoenen afbeeldingen en soms ook streaming-video’s en audio-files online toegankelijk maken!

De UVA stelt alleen betrouwbare en stabiele (internet)bronnen op te nemen van organisaties waarvan de continuïteit gegarandeerd is. “Dat zijn voornamelijk nationale erfgoedinstellingen, regionale en stedelijke archieven, grote en gespecialiseerde musea en de afdeling bijzondere collecties van bibliotheken en universiteiten.” .. aldus de UVA. Instituten die van mening zijn aan de omschrijving te voldoen kunnen hun eigen beelbank aanmelden via R.H.Bakker@uva.nl

Binnen de portal wordt gekozen voor zoekmogelijkheden aan de hand van een systematische indeling naar een vijftiental rubrieken. Iedere rubriek is voorzien van een korte inhoudelijke beschrijving. Enkele voorbeelden van rubrieken zijn landelijk, cultuur of regionaal gebonden erfgoedsites, kunsthistorische musea, particuliere collecties, bijzondere collecties van bibliotheken & universiteiten en provinciale, regionale en stedelijke archieven. Daarnaast biedt de portal meer algemene of specifieke indelingen. Voor meer informatie over de portal en haar zoekopties zie hier!

Voor mij is deze portal nu al een succes! Alleen al het overzicht in museale beeldbanken is een zegen voor ons werkveld. Naast de bekende beeldbanken van toonaangevende internationale musea staan er ook enkele ‘nieuwe’ (voor mij althans) instellingen in het rijtje. Naast de VS en UK is ook Nederland redelijk sterk vertegenwoordigd in de groep. Dat is toch wel erg fijn om te zien…

Het is fantastisch om dit mondiale overzicht met één druk op de knop te kunnen verkrijgen. UvA, bedankt!!

Bron: Wetenschappelijke Informatie Geesteswetenschappen (WIGW)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.