Record aantal deelnemers bij Digitaal Erfgoedconferentie 2008 ‘Naar buiten’

den2008Ruim vierhonderd erfgoedprofessionals uit archieven, musea en aanverwante organisaties komen naar de lustrumeditie van DE conferentie op 9 en 10 december in De Doelen in Rotterdam. Daar kunnen ze inspiratie opdoen, hun kennis van ICT-mogelijkheden in het erfgoed verdiepen, met collega’s discussiëren en ervaringen met digitalisering onderling uitwisselen.
Het centrale conferentiethema luidt: Naar buiten!

De Digitaal Erfgoedconferentie 2008 staat in het teken van de mogelijkheden om digitaal erfgoed optimaal vindbaar en bruikbaar te maken. Ga naar buiten, zoek je gebruikers en laat je database opnemen in de wereldwijde dataspace!

Keynotes
Een greep uit de veelbelovende keynotes: Diane Zorich, hoofdauteur van het rapport Beyond the silo’s of the LAM’s, spreekt over samenwerking tussen archieven, bibliotheken en musea in het digitale tijdperk.
Nancy Proctor, Head of New Media Initiatives van the Smithsonian American Art Museum, gaat in op  de mogelijkheden voor erfgoedinstellingen hun collecties in te zetten via netwerken en de positie van musea in de ‘whatever, wherever, whenever’ world of information on demand.
Francisco van Jole en Bill Thompson, journalisten nieuwe media in respectievelijk Nederland en Groot Brittannië, werpen een blik op de toekomst onder de titel: ’Het korte termijn geheugen’.

Parallelsessies
In vijftien parallelsessies komen sprekers van binnen en buiten het erfgoed aan het woord. In presentaties, workshops en debatten treden sprekers van onder andere Sellaband, Reliwiki, het Telematica Instituut, de Media Academie, WatwasWaar en OpenStreetMaps op.

debat1allesopordeErfgoedarena op locatie
De Erfgoedarena die georganiseerd wordt door de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland zal ditmaal plaatsvinden tijdens de eerste dag van de DE conferentie. Het wordt een debat onder leiding van Léontine Meijer met het thema “Eerst alles op orde”. Ik zal daar zelf als referent bij aanwezig zijn.
Op de tweede dag leid ik het debat “De gebruiker aan de knoppen (en de kwaliteit naar de knoppen?)”.

Digitaal Erfgoedprijs
Ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Digitaal Erfgoedconferentie wordt de nieuw ingestelde Digitaal Erfgoedprijs 2008 toegekend. Wie de prijs krijgt, wordt bepaald door de deelnemers aan de Digitaal Erfgoedconferentie. Welke ideeën spreken nu het meeste aan? Welke projecten inspireren het meest?
Een tiental ontwikkelingsprojecten, gehonoreerd in  de subsidieregeling ‘Digitaliseren met Beleid’ van het ministerie van OCW, is genomineerd.

Film DigitaalAllemaal
Tijdens de eerste conferentiedag is de première van de film DigitaalAllemaal 2035, waarin futurologen en erfgoedprofessionals een kijkje in de toekomst nemen. Raadpleeg www.den.nl/innovatie/de_conferentie2008 voor het volledige programma van DE conferentie en het uitgebreide overzicht van sprekers en abstracts.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.