Rembrandt Database

dit bericht is ook verschenen op Collectiewijzer.nl

Afgelopen woensdag 19 september is de Rembrandt Database gelanceerd, een unieke onderzoeks-website voor de schilderijen van Rembrandt. De website kan worden geraadpleegd op: www.rembrandtdatabase.org. Het gaat hier om en beta versie, als je de website mag geloven. Toch ziet het er al veelbelovend uit.

De Rembrandt Database is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de RKD (Nederland Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) en het Mauritshuis in Den Haag. Twintig grote musea en onderzoeksinstellingen, partner instituten in Europa en de Verenigde Staten, zullen in de komende periode materiaal op dit platform presenteren. De rijkdom van de bestaande informatie en documentatie over de schilderijen van Rembrandt – het resultaat van jarenlang onderzoek – zal zodoende voor de eerste keer digitaal beschikbaar worden gesteld. Veel van dit materiaal is niet eerder gepubliceerd. Dit project wordt mogelijk gemaakt door gulle giften van de Andrew W. Mellon Foundation in New York.

De Rembrandt Database is begonnen als een pilot-project in 2008. De website werd officieel gelanceerd op 19 september 2012. Het zal gaandeweg worden verbeterd en uitgebreid. De RKD zal het als een van haar permanente voorzieningen in stand houden.

 

bronnen: Codart en de Rembrandt Database

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.