Iconclass 2100 Browser in gebruik genomen door RKD

Picture 5
Op 10 november is door André van de Waal (zoon van Iconclass-grondlegger Henri van de Waal) de Iconclass 2100 Browser gelanceerd, met de bijbehorende nieuwe Iconclass website.

In de nieuwe Iconclass 2100 Browser kan op Google-achtige wijze, met meerdere trefwoorden en notaties, gezocht worden. Ook wordt beeldmateriaal uit de database RKDimages getoond.

RKD-logoIconclass is een hiërarchisch geordend kunsthistorisch classificatiesysteem waarmee afbeeldingen op onderwerpscode kunnen worden gerangschikt. Museummedewerkers, onderzoekers en documentalisten, werkzaam in het kunsthistorisch veld in binnen- en buitenland gebruiken Iconclass om voorstellingen van kunstwerken te beschrijven of om op onderwerp te zoeken.

Iconclass werd in de jaren vijftig ontwikkeld door de Leidse kunsthistoricus Henri van de Waal (1910-1972). Sinds 2006 is het RKD verantwoordelijk voor het beheer en de verdere ontwikkeling van het systeem. Het RKD werkt momenteel aan de mogelijkheid om Iconclass voor het beschrijven van kunstwerken te integreren in eigen databases.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.