Rond de wereld in 80 musea

Gastredacteur: Patty Demper

Op 4 en 5 oktober werd in Maastricht het eerste museumcongres georganiseerd. Aan de vele bezoekers (500) uit het museale veld werd de mogelijkheid geboden workshops te volgen.

De workshop Rond de wereld in 80 musea heeft een experiment laten zien. Kunst en zaken experimenteert met een weblog : www.museum-wereld.nl

Via Google Earth wordt je meegenomen naar 80 museums over de hele wereld. De museums zijn stuk voor stuk innovatieve projecten.

Zo zijn er een aantal museums die logies in het museum of op het dak van het museum aanbieden. De opvallendste hierin is in Naoshima, museum for Contemporary art.

http://www.galinsky.com/buildings/naoshima/index.htm

Het museum laat zijn bezoekers volledig vrij en gaat ervan uit dat het museum niet voor de eeuwigheid is. De Japanse cultuur laat zo’n visie veel makkelijker toe dan onze behoudende cultuur. Daarbij komt dat wij in onze cultuur helaas vaak meer dingen kapot maken dan de Japanners.

La Congiunta in Zwitserland is ook een opvallend “museum”. Het is een bedevaartplaats in de bergen. Er is helemaal niemand en als je deze plek wilt bezoeken moet je de sleutel vragen in het dichtstbijzijnde dorpje.

En zo zijn er dus nog 78 andere voorbeelden!

De bedoeling van dit hele project is dat museums opvallende projecten op de site gaan plaatsen. Wat opviel was dat het tropenmuseum zich direct had aangemeld. Dat zet aan het denken. Er moet wel bijna een redactie op dit weblog komen om te voorkomen dat het advertentie site voor Nederlandse museums gaat worden en dat is nu juist niet de bedoeling.

Het ligt in de bedoeling dat de Nederlandse Museumvereniging dit project uiteindelijk over gaat nemen.

Ik ben erg benieuwd of dit experiment in de museumwereld opgenomen wordt.

Ik heb de initiatiefnemers van dit experiment geattendeerd op ons weblog, zij zouden de relevantie voor een link naar ons weblog bekijken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.