Salon de Museologie: Musea doel of middel?

salondemuseologieNiet op donderdag 12 maart, maar op WOENSDAG 11 maart vindt er weer een Salon de Museologie (8e jaargang!) plaats. En weer op de vertrouwde locatie: de Reinwardt Academie!
Twee spraakmakende gasten, Paul Spies, directeur van het Amsterdams Historisch Museum en Lejo Schenk, directeur van het Tropenmuseum, buigen zich over een zeer actueel thema: Musea doel of middel? Dit naar aanleiding van het NRC artikel Een identiteitsfabriek is echt uit de tijd.
De vraag is dan in hoeverre een museum speelbal van overheidsbeleid is? Zijn musea middel om (sociale, maatschappelijke of politieke) vraagstukken onder de aandacht te brengen of mogelijk zelfs op te lossen? Het lijkt vaak de wens van overheden die hun eigen agenda’s uiteraard graag koppelen aan subsidies. Maar hoe gaan musea daar mee om en hoe autonoom is een museum eigenlijk?
Na de inleidingen van de speciale gasten is er ruimte voor discussie onder leiding van Max Meijer en Gundy van Dijk

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Reinwardt Academie, Dapperstraat 315 Amsterdam
Je bent van harte welkom, neem vrienden en collega’s mee en discussieer vooral met ons mee.

www.salondemuseologie.nl

Voornoemd NRC artikel is van Hendrik Henrichs, cultuurhistoricus en coördinator van de masteropleiding Cultureel erfgoed, Universiteit Utrecht

Lees ook:
Het universeel museum als identiteitsfabriek (pdf) van dr. Rob van der Laarse (programmaleider Erfgoedstudies aan de Universiteit van
Amsterdam)
Identiteitsfabriek Nederland, Gerard Rooijakkers, De Arbeiderspers, ISBN-13: 9789029538381

via LinkedIn (Caecilia Thoen)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.