SmartErfgoed; aan de slag met locatieve media

Van 27 tot 29 september bood het Theater Anatonicum van de Waag te Amsterdam toneel voor de SmartErfgoed workshop. Het lijkt alweer lang geleden, maar toch haal ik nog steeds inspiratie en ideeen uit deze dag.

SmartErfgoed was een initiatief van Waag Society en Stichting Mediagilde, met de doelstelling “om erfgoedinstellingen niet alleen te inspireren maar ook te mobiliseren om op zoek te gaan naar nieuwe ontsluitingsmogelijkheden. Aan de hand van nationale en internationale cases, experts uit binnen en buitenland en begeleiding door experts en ervaringsdeskundigen, worden professionals uit de erfgoedsector uitgedaagd om na te denken over nieuwe mogelijkheden, kansen en/of zelfs businessmodellen.” Allemaal gerelateerd aan locatieve media. Niet alleen het denken en inspireren stond deze twee dagen centraal, maar ook vooral het werken aan nieuwe concepten en prototypes was een belangrijk uitgangspunt.

Loic Tallon was de keynotespreker van SmartErfgoed. Hij adviseert musea over de gehele wereld over hun ‘mobile experiences’ en is prominent spreker op conferenties over dit onderwerp. Bij SmartErfgoed begeleidde hij ook het creatieve proces. Naast Loic waren ook onder andere Jelle Prins van Moop.Me, Vincent Rump van Curiosita en Jeroen Meijer van Muzar van de partij.

Een extra stimulans gedurende de drie dagen was een geldprijs ter waarde van 10.000 euro om na afloop van de workshop direct aan de slag te gaan met het (laten) ontwikkelen. Van de 10 aanwezige groepen was het uiteindelijk het team van de Koninklijke Bibliotheek die deze €10.000,= zeer terecht in de zak heeft gestoken. Zij bedachten de app ” Hier was het nieuws” . Een app waarin zij de vele krantenberichten die de KB collectie telt toegankelijk maakt via diverse locaties in het land (waar in het krantenbericht aan gerefereerd wordt). Een simpele, doch fantastische vondst. Want eerlijk: wie is hier nou niet in geïnteresseerd? Stichting E30 was ook aanwezig en heeft met ziel en zaligheid gewerkt aan de app “Curius”. Deze app gaat (hoogst waarschijnlijk) in 2012 in ontwikkeling (ondanks het mislopen van de geldprijs). Meer informatie over deze app verschijnt later op erfgoed 2.0. 

SmartErfgoed was een slimme en goed functionerende workshop, waar iedere deelnemer gegarandeerd (en direct) resultaat wist te behalen. Een sessie die ik niet snel zal vergeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.