Stam opent haar nieuwe deuren

Een weekendje Gent zou op 9 en 10 okotber aanstaande geen verkeerde optie zijn. Dat weekend opent Stadsmuseum Gent, STAM, op een feestelijke manier haar nieuwe deuren op de Bijloke. Het weekend zal in het teken staan van diverse activiteiten en gratis museumbezoek.

Na een ingrijpende restauratie van de Bijloke, volgens de kenners ‘een groene cultuurhaven’ vlakbij het centrum van Gent. STAM zal verschillende gebouwen innemen op de Bijloke.  Het museum ziet hierin een dudielijke meerwaarde: “De gebouwen voegen een extra dimensie toe aan het verhaal van de stad”.

Het gebouwenpatrimonium is op zich al een bezoek waard, net als de middeleeuwse gotische abdijrefter met unieke pre-Eyckiaanse muurschilderingen. Bijlokeabdij en -klooster kennen een rijke historiek die begon in de 13de eeuw. Als thuislocatie van STAM gaat dit erfgoed een nieuwe fase in, aldus het museum.

Stam zet in op vercshillende bezoekers. Een interessante invalshoek is die van de weekendhopper; “Voor bezoekers die één of meerdere dagen in Gent verblijven, zal het vaste circuit van het STAM de perfecte introductie tot de stad zijn, een ideaal beginpunt voor een culturele en/of toeristische verkenning van Gent.” Zal ik zeker eens gebruik van maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.