steden, straten en kunst via Google Street View en Flickr

canvas-to-camera

canvas-to-camera2
Een tijdje geleden werd ik attent gemaakt op Google Street View en sloeg toen meteen aan het ‘wandelen’ door Parijs. Ik had niet verwacht dat het zo’n beleving zou zijn om op deze wijze door stilstaande beelden te ‘navigeren’. Het Louvre kon ik helaas niet in en dus ging maar weer verder. Het laat zich raden dat nieuwe toevoegingen deze beleving alleen nog maar kunnen verhevigen. Een voorbeeld daarvan is hoe Tate, dankzij een innovatieve samenwerking tussen de Gallery en de zoekmachine, met ‘canvas to camera‘ beroemde kunstwerken koppelt aan Street View. Op deze wijze is een mooie vergelijking te maken tussen een 19e eeuwse impressie en het huidige straatbeeld. Je kiest een afbeelding van een schilderij, klikt en Google koppelt het aan een huidige foto van dezelfde locatie.  Zo ga je van het de vuurzee in het Britse parlementsgebouw wat Turner in 1834 schilderde naar het eigentijdse St. Margaret Street vol met auto’s en het nieuwe parlementsgebouw. De vergelijking die met Google gemaakt wordt tussen de schilderijen en de landschappen die ter inspiratie dienden, laat zo zien hoeveel er van het oorspronkelijke landschap inmiddels verdwenen is.

Een soortgelijk effect ontstaat bij het project ‘In the footsteps of Vincent van Gogh‘, waarbij zijn schilderijen gekoppeld worden aan foto’s van de bijbehorende locaties in Flickr.

Nu zijn ook de 360 graden straatbeelden van Nederlandse steden als Amsterdam (bijvoorbeeld de Dam), Rotterdam (zie o.a. de Kop van Zuid vanaf de Erasmusbrug) en Groningen toegevoegd, waardoor ze in Google Maps te bekijken zijn. Straten waarin Street View beschikbaar is hebben binnen Google Maps een blauwe rand. Om Street View te activeren sleep je simpelweg het gele poppetje naar de betreffende straat. Natuurlijk kan deze 360-graden-weergaven ook bekeken worden op de iPhone. En het wachten is dan op een zelfde behandeling van de schilderijen van o.a. Breitner zoals bij Tate.

Update [24/03/09]
Een bericht op Nederkaart.nl wijst de weg naar “the best of streetview“.

“Google’s Streetview laat niet alleen de, gewoonlijk nogal saaie, openbare weg zien. Soms zijn er gekke, grappige, of bizarre situaties aan te treffen. In Nederland hebben we inmiddels 2 sites die ze in beeld brengen: Streetviews.nl en Streetview Nederland. Streetviews.nl zet de plekken in de vorm van een weblog onder elkaar, terwijl Streetview Nederland op de kaart zet (wel zo toepasselijk.
Oh ja, op beiden kun je je eigen vondsten achter laten. Dus mocht je iets opmerkelijks tegen komen, nu weet je waar je er mee heen kunt.”

volgende update [24/03/09]
Marie José Klaver wees me via twitter op de directe link naar Tate op Google Maps.

bronnen: the Guardian / nederkaart.nl / OneMoreThing.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.