Studiemiddag: Digitaal Herinneren in de Stad

Op 10 juni 2016 vindt op de Erasmus Universiteit Rotterdam de studiemiddag ‘Digitaal Herinneren in de Stad’ plaats. Tijdens deze middag bespreken wetenschappers en erfgoedprofessionals hoe digitale media zorgen voor nieuwe manieren om stedelijk cultuur erfgoed te verkennen en presenteren.

Schermafbeelding 2016-04-22 om 11.46.09Steden zijn dynamische omgevingen die zich voortdurend ontwikkelen. Het karakter van steden verandert door bijvoorbeeld globalisering en stedelijke vernieuwing. Deze ontwikkelingen kunnen zichtbaar gemaakt worden door middel van digitale media zoals sociale netwerken, games, smartphone apps en blogs.

Digitalisering zorgt voor een nieuwe omgang met het cultureel erfgoed van steden. Voor stedelijke gemeenschappen is het makkelijker geworden om hun erfgoed op het internet te presenteren. Op sociale media vinden we een rijke hoeveelheid aan historisch beeldmateriaal en herinneringen. Maar ook erfgoedinstellingen doen aan gemeenschapsvorming door middel van digitale media. Via bijvoorbeeld blogs en verhalenwebsites kunnen zij bewoners aan zich binden. Deze media verruimen de mogelijkheden om de interactie aan te gaan met verschillende publieksgroepen.

Klik hier om aan te melden (kosteloos, maar wel verplicht)

Programma

In het eerste gedeelte van de deze studiemiddag zien we inspirerende voorbeelden van projecten die digitale media inzetten om een nieuw licht te werpen op het stedelijk cultureel erfgoed. Daarbij kijken we naar games, digital storytelling en virtual reality.

In het tweede deel van de studiemiddag ligt de nadruk op co-creatie. Hierbij kijken we hoe erfgoedinstellingen in digitale omgevingen de samenwerking aan kunnen gaan met het publiek. De vraag die hierbij centraal staat is welke rol de erfgoedprofessionals innemen: hoe verandert hun publieke rol in een virtuele omgeving waar steeds meer historisch materiaal gedeeld en becommentarieerd wordt? wat werkt wel en niet als het gaat om co-creatie?

Beide onderdelen bestaan uit presentaties met concrete voorbeelden uit het erfgoedveld. We besluiten de studiemiddag met een panelgesprek waar zowel erfgoedprofessionals als wetenschappers aan deelnemen. Doel van deze studiemiddag is om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen over de wijzen waarop erfgoedinstellingen digitale media effectief kunnen inzetten voor nieuwe vormen van co-creatie.

Sprekers

Klik hier voor het volledige programma.

Praktische informatie

Wat: Digitaal Herinneren in de Stad: Een studiemiddag over digitale media en stedelijk cultureel erfgoed
Voor wie: wetenschappers, studenten, erfgoedprofessionals en overige geïnteresseerden
Wanneer: 10 juni 2016. Inloop om 13.00 uur, start om 13.30, borrel om 17.00 uur.
Waar: Erasmus Universiteit Rotterdam, Campus Woudestein, Van der Goot-gebouw, M2-10 (2e verdieping), Zaal Rochester
Plattegrond en bereikbaarheid: http://www.eur.nl/wegwijzer/plattegronden/
Aanmelding: U kunt zich tot 25 mei 2016 kosteloos registeren via het aanmeldformulier. Aanmelding is verplicht.
Organisator: Arno van der Hoeven

De studiemiddag Digitaal Herinneren in de Stad wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Research Centre for Media, Culture and Communication en het Erasmus Trustfonds.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.