Studiemiddag Virtueel Museum

Donderdag 25 maart organiseren het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) een studiemiddag over het virtueel museum.
Veel musea streven ernaar een virtuele variant van zichzelf te realiseren die meer inhoudt dan een digitale reclamefolder. Ze willen objecten, verhalen en exposities op een nieuwe, interactieve en soms zelfs spectaculaire wijze online presenteren, delen of bewaren. De laatste jaren is een aantal grote projecten opgestart. Desondanks zijn er nog maar weinig concrete voorbeelden of best practices van virtuele musea op het web te zien; anders dan uitgebreide webexposities (waarover binnenkort een uitgebreide blogpost), ofwel een vertoning van de gedigitaliseerde collectie. Wel een aardig voorbeeld is het Virtual Museum of Canada, waar we op dit weblog eerder aandacht aan besteedden. En er zijn nu natuurlijk ook de eerste uitwerkingen van de virtuele exponenten van het Nationaal Historisch Museum.

De studiemiddag Virtueel Museum is bedoeld voor erfgoedprofessionals die bezig zijn met de ontwikkeling van – of nadenken over – een Virtueel Museum. Aan de hand van een aantal concrete projecten die op dit moment lopen willen de organisatoren kennis uitwisselen en discussiëren over de ervaringen, inzichten, problemen en best practices  van een virtueel museum.

De studiemiddag wordt gehouden op het Marineterrein aan de Kattenburgerstraat te Amsterdam en is gratis toegankelijk.

Er is plaats voor maximaal 40 gasten, dus wees er snel bij!

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar splukker@scheepvaartmuseum.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.