Summly: kort en bondig en goed

Doorgaans gun ik me niet de tijd voor al het nieuws dat via Google+ te volgen is. In mijn eerste enthousiasme voor G+ was ik namelijk een aantal ‘invloedrijke mensen’ gaan volgen. Het is dan alsof je je in één klap abonneert op twintig toonaangevende vaktijdschriften die bovendien dagelijks verschijnen. Dat geeft zoveel informatie, zoveel dat ik graag zou willen weten, dat het meteen teveel was. Als ik daaraan begin, merkte ik al snel, kom ik niet meer toe aan het (andere) werk dat ik móet doen. Hoewel ik natuurlijk ook research moet blijven doen…
Toen ik er afgelopen week dus toch weer even tijd voor maakte, stuitte ik op een bericht van Robert Scoble. Hij meldde: “At noon I’ll be interviewing 17-year-old founder Nick D’Aloisio of Summly (starts in about 10 minutes). Come watch! The Huffington Post (Technology) game changers program, honored to get to host.”
Ik was weliswaar te laat om het live te volgen, maar kon de video natuurlijk nog wel zien.

Summly dus. Ze noemen het zelf ‘pocket size news’ en dat klopt ook wel. Nick D’Aloisio heeft software bedacht die een nieuwsbericht kan lezen, analyseren en samenvatten, zo dat het precies op het scherm van je smartphone of iPad past; in een oogwenk. Je kunt bovendien die onderwerpen kiezen die jou aanspreken en dan zoekt Summly voor je naar het nieuws, vat het samen en geeft je ook een link naar het originele artikel.
Ik heb het meteen voor m’n iPhone gedownload en geprobeerd. Het heeft een supersimpele en elegante user interface. Binnen een paar minuten snapte ik hoe het werkte en hoe ik het voor mezelf kon customizen.

Zoek je echter op erfgoed, dan kan Summly je niet helpen. Dat zal liggen aan het Nederlands. Ik denk dat de knappe algoritmes van Summly alleen het Engels machtig zijn. Maar met ‘Museum’ vond ik al snel 6 interessante artikelen. En het is handig dat het zo goed op m’n scherm past. Gaat het me tijd schelen? Dat denk ik niet. Ik vind het vooral een aansprekend voorbeeld van het semantische web. Is dat inmiddels passé, of geven smartphones en tablets daar nu net de juiste impuls aan? Als dat laatste waar is, is Summly daarin van belang als ontwikkeling. Of is web 3.0 echt verleden tijd?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.