The Inclusive Museum Conference 2008

Het Museum Volkenkunde in Leiden is van 8 tot 11 juni 2008 de locatie voor het eerste “International Conference on the Inclusive Museum“.

De conferentie beoogt een vergaande bezinning te bieden op de rol van het museum in een tijd van fundamentele sociale veranderingen, als uitvloeisel van die verandering én als aanstichter ervan. Tijdens de conferentie (en op/in het International Journal of the Inclusive Museum) kunnen museummedewerkers, onderzoekers, denkers en docenten discussiëren over het historische kader en de toekomstige vorm van musea. Kernvraag van de conferentie en het Journal is: hoe kan het museum (als instituut) meer inclusief worden?
Maar wat wordt nu precies met de term ‘inclusief’ bedoeld? Gaat het om een maatschappelijke rol versus een wetenschappelijk uitgangspunt, een positie waarin het perspectief van bezoekers en onderzoekers, van amateurs en professionals, van aanbieder en consument veranderen en elkaar -met behulp ook van nieuwe media en digitalisering- kunnen beïnvloeden?

Duidelijk is dat op de conferentie de vraag gesteld zal worden wie de bezoeker eigenlijk is, waar is die naar op zoek en hoe bezoekers te laten participeren. Vragen die onlangs ook tijdens de Museums and the Web conferentie in Montréal ( MW2008 ) aan de orde kwamen.

Zie de website van de Inclusive Museum Conference voor informatie over de sprekers, workshops, indienen van voorstellen en papers.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.