The Saatchi Gallery: eCultuur biedt ook nieuwe kansen voor kunstenaars

gastredacteur: Suzanne van Hooff

Tijdens de colleges wordt eCultuur vaak in relatie gebracht met erfgoedinstellingen en met hun publiek. Op zich is dit logisch: de module gaat nu eenmaal over e-Cultuur én erfgoed. Toch vind ik het de moeite waard om doormiddel van deze post de kunstenaars een keer onder de aandacht te brengen. Zij zorgen er immers voor dat er (überhaupt) erfgoed in de musea te vinden is.

e- Cultuur biedt ook voor kunstenaars nieuwe kansen. Door middel van het internet kunnen zij hun werk veel gemakkelijker onder de aandacht brengen (If the medium is the message, the user is the content: Marshall McLuhan 1967). Een goed voorbeeld hiervan is The Saatchi Gallery: een online gallery voor studenten en beginnende kunstenaars van over de hele wereld. Op de website is het mogelijk om (tentoongestelde) objecten/kunstwerken te uploaden, en een biografie en/of artikelen te plaatsen. Verder is het bijvoorbeeld ook mogelijk om kunstwerken te verkopen.

Een vriend van mij is kunstenaar (Pepijn Krijgsman). Deze week heb ik hem de online gallery aangeraden. Hoewel hij een paar jaar geleden alleen zijn werk kon laten zien aan vrienden, kennissen en familie, heeft hij inmiddels zijn eigen website, filmpjes op YouTube en een account op MySpace. Ook The Saatchi Gallery kan voor hem een leuke kans zijn om zijn werk aan ‘de wereld’ te laten zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.