Toerisme, zegen of vloek: erfgoedarena januari 2010

Steeds meer steden doen bewust aan citymarketing. Erfgoed speelt daarbij een belangrijke rol. Het is niet toevallig dat bij veel gemeentebesturen de portefeuillehouder economische zaken ook de portefeuillehouder cultuur is. Kunnen de authenticiteit en de integriteit van erfgoed nog wel overeind worden gehouden als we erfgoed steeds vaker inzetten voor citymarketing?

In de januari-editie van de Erfgoedarena, op 20 januari, wordt onderzocht of dit een verkeerde vraag is en of de duurzame overleving van erfgoed hierdoor juist gewaarborgd is. Deelname is gratis. Aanmelden kan zoals gebruikelijk via de website van Erfgoed Nederland. Het debat start om 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie, inloop vanaf 19.30 uur. De avond eindigt om 22.00 uur met aansluitend een borrel.

Sprekers op de avond zijn:
Frans Schouten is oud lector visitor management aan de NHTV te Breda en voormalig docent en directielid van de Reinwardt Academie. Als consultant voor Unesco was hij bij projecten in ontwikkelingslanden betrokken, momenteel is hij expert bij PUM Dutch Senior-Experts.
Fokelien Renckens-Stenneberg is sinds 2001 directeur van het Zaans Museum ‘op’ de Zaanse Schans.
Dirk Noordman heeft zich gespecialiseerd in het management van de culturele sector. Van 1991-2006 hield hij zich bezig met theorievorming, onderwijs en onderzoek over de professionalisering van organisaties in de kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit. Hij ontwikkelde een managementtheorie die recht doet aan kunst en cultuur en schreef de boeken Museummarketing, Cultuur in de citymarketing en Cultuurmarketing.
Léontine Meijer-van Mensch is voorzitter van het debat. Zij is docente erfgoedtheorie en ethiek aan de Reinwardt Academie. Zij werkte als docent cultuurbehoud en museologie aan de Europa Universiteit Viadrina in Franfurt (Oder) en in diverse musea in binnen- en buitenland, o.a. in het Jüdisches Museum in Berlijn.

Bron: Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.