Top 10 .. museumwebsites

KunstPedia, een site over (internationale) kunstmusea, heeft meer dan 680 sites van kunstmusea geanalyseerd en in een ranking geplaatst. Deze analyse brengt een paar interessante uitkomsten met zich mee, waar we onze eigen conclusies uit kunnen trekken.

Enkele leuke weetjes: ons Rijksmuseum staat op nummer 14! Boijmans Van Beuningen op nummer 60 en het Van Gogh Museum staat op de 76ste plaats. De metingen om tot deze ranking te komen zijn ontstaan door het vergelijken van de ranking van bestaande rankinggegevens zoals Google Page Rank, Alexa Ranking and Compete Ranking. Ik vermoed dat de uitkomst anders zou zijn bij een uitgebreid publieksonderzoek. (Persoonlijk vind ik de site van Boijmans hoger scoren dan die van het Rijksmuseum.)

De lijst van 2009 telt maar liefst zes musea uit de VS in de top 10. ‘t Louvre zorgt er voor dat ook Europa in de top drie vertegenwoordigd is. Het onderzoek bracht tevens aan het licht dat De VS, Duitsland en Nederland de hoogste website-dichtheid lijken te hebben. Als ik kijk naar de aantallen musea en bijbehorende websites in Nederland, lijkt me dat die dichtheid alleen nog kan toenemen.

De top 10 aldus KunstPedia is als volgt:

1     Museum of Modern Art (MoMA)
2     Metropolitan Museum of Art
3     Musée du Louvre
4     National Gallery of Art
5     Victoria and Albert Museum
6     J. Paul Getty Museum
7     Deutsches Historisches Museum
8     Los Angeles County Museum of Art (LACMA)
9     State Hermitage Museum
10   Brooklyn Museum of Art

In haar methodologie keek KunstPedia ook naar de populariteit van een website door het aantal links door derden naar de site te rekenen. Hierbij vielen spijtig genoeg veel bekende musea door de mand. (Welke KunstPedia hiertoe rekent is mij niet bekend)
Meer dan 300 musea zijn niet meegnomen in de analyse, omdat zij of geen website hebben (!) of doordat de site gehost is met een subdomein, waarbij de data om op te ranken verborgen bleef.

Voor de complete lijst van 2009 zie hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.