Trendwatching en erfgoed

gastredacteur: Nanon Soeters, trendwatcher bij ROZENBROOD en partner in de Trendacademy

Schermafbeelding-2015-06-15-om-12.09.44Trends en erfgoed zijn niet een voor de hand liggende combinatie. Trends worden gezien als vluchtig en voorbijgaand; erfgoed als permanent, de moeite van het behouden waard.

Toch zijn trends niet voorbehouden aan mode en interieur. Trends zijn zichtbare en meetbare ontwikkelingen in de maatschappij, gebaseerd op waardeveranderingen. Sommige waarden veranderen nooit: onze behoefte aan liefde, samen zijn en respect bijvoorbeeld. Andere waarden verschillen per tijdperk. De behoefte aan individualiteit bijvoorbeeld, of om je leven digitaal te willen delen met anderen.

In het aspect van het behouden ligt dan de noodzaak van de ontmoeting  tussen erfgoed en trends: met behulp van het signaleren en duiden van trends kun je nieuwe kansen voor erfgoed zichtbaar maken. Met trendwatching  kun je de waarden waar we mee leven in de samenleving duidelijk in kaart te brengen. Vervolgens kun je bepalen hoe je op die waarden in kunt spelen om publiek te bereiken. En daarmee vaak ook financieel draagvlak te krijgen.

B-EllentineAls u me tot zover heeft kunnen volgen, zal het u dan ook niet verbazen dat er ook trendpresentaties zijn met als onderwerp cultureel erfgoed! Binnenkort staan er op het trendevent ‘Picturing the Future’ twee op het programma:

– ‘The Future Museum. Visiting a tasteful friend’ door cultureel ondernemer Ellen Groenveld

– ‘Toekomst van het stadspark’ door styliste Ellentine van Elderen.

Beide sprekers zijn professionals op hun eigen vakgebied. Op de ROZENBROOD Trendacademy, organisator van het trendevent, hebben zij aan hun kwaliteiten en vaardigheden ook die van het trendwatchen toegevoegd. Het resulteerde in twee inspirerende presentaties met de nodige handreikingen voor hoe nu verder. Hoe overleeft het museum? En wat zijn mogelijke nieuwe rollen voor het stadspark in de steeds sterker urbaniserende samenleving?

Omdat in het curriculum van de Trendacademy veel aandacht besteed wordt aan de hedendaagse beeldcultuur, zijn de presentaties behalve inhoudelijk interessant ook een lust voor het oog.

TICKET-2015Nieuwsgierig? Deze en nog 4 andere trendpresentaties zijn te beleven op donderdagmiddag 1 oktober in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.

Meer informatie en ticketlink vindt u hier: http://www.trendacademy.eu/ptf-programma-2015/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.