Tweede Reinwardt Memorial Lecture door Lynne Teather

Het lectoraat Cultureel erfgoed van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten organiseert op woensdag 3 juni voor de tweede maal de Reinwardt Memorial Lecture. De lezing wordt dit jaar verzorgd door Lynne Teather, universitair hoofddocent museumstudies aan de University of Toronto (Canada) en heeft als titel Museology from the frontier: navigating the shifting paradigms of museum study and praxis.
Aansluitend vindt de presentatie plaats van de publicatie Cultuur in Context. Erfgoeddata in nieuwe samenhang. Deze publicatie bevat artikelen en interviews over het gelijknamige project, waarin verschillende erfgoed- en onderwijsinstellingen geparticipeerd hebben. Resultaten en ervaringen van een praktijkervaring in een veranderend werkveld.

In de Reinwardt Memorial Lecture neemt Lynne Teather het publiek mee op een reis in de geest van Caspar Reinwardt. Zij zal een aantal fundamentele vragen behandelen vanuit een hedendaags Anglo-Canadees gezichtspunt. Wat is de definitie van cultureel erfgoed? Wat onderscheidt de theorie van de praktijk? Hoe denken we over publiek en het publieke domein?

Teather ziet ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en synergie door samenwerking tussen verschillende erfgoeddomeinen (pdf). Dit vraagt wel om aanpassing van bestaande modellen, zowel erfgoedtheoretisch als praktisch. Teather illustreert dit aan de hand van voorbeelden.

Over de spreker
Lynne Teather is sinds 1979 associate professor Museum Studies aan de Universitity of Toronto. Haar onderzoek concentreert zich op de geschiedenis en theorie van musea. Daarnaast stimuleert zij de ontwikkeling van de museumprofessionals: enerzijds door middel van onderwijsontwikkeling, anderzijds door advisering op het gebied van personeelsmanagement. Teathers werkveld is breed: zij adviseert zowel kleine musea als het National Museum of Canada, maar ook verschillende (internationale) museumverenigingen, zoals CMA, OMA, AAM en ICOM. Ze is secretaris van het ICOM International Committee for Training of Personnel (ICTOP).

Reinwardt Memorial Lecture
De Reinwardt Memorial Lecture werd in 2008 in het leven geroepen naar een idee van Peter van Mensch, lector Cultureel erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De lezing vindt jaarlijks plaats op de verjaardag van de naamgever van de Reinwardt Academie, Caspar Reinwardt (3 juni 1773 – 6 maart 1854).

Programma
20.00 uur: Welkom en inleiding door lector Peter van Mensch
20.05 uur: Lezing door Lynne Teather
21.00 uur: Presentatie van de publicatie Cultuur in Context. Erfgoeddata in nieuwe samenhang.
21.30 uur: Borrel en einde

Aanmelden
De toegang tot zowel de lezing als de presentatie van Cultuur in Context is vrij. Wel wordt u verzocht zich aan te melden bij Wilma Wesselink, via e-mail: Opens window for sending emailw.wesselink[EMAIL BESCHERMD]@[EMAIL BESCHERMD]ahk.nl, of telefonisch: 020 527 7103.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.