Twitter for Museums

Afgelopen maandag was ik met de Reinwardt studenten aan het bijpraten over de stand van zaken op hun stageplek. Laat het toeval zijn, maar drie van de twaalf studenten vertelden dat ze hun instelling hebben kunnen overtuigen te gaan twitteren. Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie stomverbaasd. Ik hoor studenten nooit over twitter op een andere manier dan “…dat vind ik zo stom…”. Ze gaan nu dus zelf aan de bak uit naam van het museum. Heel verstandig.

Al met al zijn steeds meer musea actief op Twitter. Niet alleen in Nederland maar ook in Engeland. De Engelsen zagen hierin een mooie aanleiding om een interessant boek op de markt te brengen: Twitter for Museums. Dit boek is zoals men zelf aangeeft niet het eerste boek over Twitter, maar wel specifiek over Twitter en culturele organisaties.

“There are books about how to use Twitter, but none about the best ways in which museums, galleries and other cultural organisations large and small can – and are – using Twitter to involve their very diverse communities. This unique book – being written by some of the museum community’s most experienced and creative users of Twitter – aims to remedy this.”

Het boek komt uit in januari 2010, maar is nu al bij wijze van preview ook beschikbaar in Nederland. Zie hier voor meer info

Naast bovenstaand boek werd ik door een collega gewezen op het Twitter Seminar dat donderdag de 17de (aanstaande dus) online wordt gehouden. Tijdens dit Interactive Online Seminar (Twitter in Action) geven het V&A (London) en het Women’s Museum (Dallas) tips en informatie voor musea die zich op twitter willen begeven. Tijdens het seminar komen niet alleen de do’s en dont’s aan bod, maar wordt ook aandacht besteed aan marketing, time-management, beeldgebruik en analyse.

Over de specifieke tijden en het programma van het seminar vind je meer informatie op museumetc.com. Aanmelding (en betaling) voor deelname garandeert in ieder geval toegang tot de informatie na afloop van het seminar. We kunnen dus na de 17de nog een verslaglegging geven van de belangrijkste onderwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.