twitteren terwijl het buiten stormt / Walled Garden #3

We zitten in een zaal van het Lloyds Hotel met alle conferentiegangers. Er heerst een betrekkelijk stilte. Je hoort wat toetsenborden klikken en gefluister. Op een scherm zien we de homepage van een twitteraar (@silvertje). Lange tijd gaat dat zo door, tot er gaandeweg een conversatie op gang komt met vragen, opmerkingen, overpeinzingen en antwoorden. Er blijken tot heel wat mensen te twitteren. Wat is dat dan? Waarom geen Skype gebruiken, wat toch nog veel sneller gaat?

Twitter is microbloggen, ofwel een mix van instant messaging en bloggen. Daarbij vertelt een twitteraar aan de mensen die hem of haar volgen waar hij of zij mee bezig is in een bericht van maximaal 140 karakters. Dat kan gaan over het onderweg zijn, eten koken, of ziek zijn. Maar ook over de muziek die geluisterd wordt (aanbevelingen), de foto’s die genomen zijn, de tv die gekeken wordt (opeens een club twitteraars die allemaal hetzelfde kijken) of online nieuws dat besproken wordt. Dat is een ander soort communicatie dan sms-en, telefoneren of skypen. Aangezien het een hoog ‘review-gehalte’ heeft, kan twitter voor (marketing-)communicatieve doeleinden ingezet worden; voor promotie dus.

En ook bij Twitter komen Walled Gardens voor, mensen die je eerst een request moet sturen voordat je hun twitter-updates kunt volgen.

Zou je twitter ook kunnen inzetten in verband met Erfgoed (promotie en feedback)?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.