USS Midway Museum, San Diego

In januari 2008 kwam ik vanuit Los Angeles naar San Diego gereden. Deze stad was ons, mijn reisgenoot en mij, geadviseerd als een must-see stad. Daar waren wij het eigenlijk al direct bij het binnenrijden niet mee eens. Helaas kan ik het niet met feiten onderbouwen, want een stad wel of niet waarderen is immers vooral gebaseerd op het gevoel dat je erbij krijgt. En aangezien wij ons hart al vrijwel volledig verloren hadden aan San Fransisco (eerder diezelfde reis) was voor San Diego weinig ruimte meer.

Desondanks kan ik je een bezoek aan San Diego wel aanraden; het heeft aan vermaak namelijk veel te bieden. Naast het wereldberoemde Seaworld en de San Diego Zoo, is San Diego tevens een zeer goede uitvalsbasis is voor Whale watching. Naast natuur heeft San Diego ook veel op cultureel gebied te bieden. In San Diego regio zijn maar liefst 90 musea (-achtige) instellingen te vinden waarvan er zeker 30 in de stad zelf gesitueerd zijn. Het bekendste is uiteraard  Balboa Park, met maar liefst 15 musea.

Vandaag wil ik het echter nu eens niet hebben over de plek die je tijdens een reis naar San Diego toch al bezoekt, maar wil ik stilstaan bij een compleet andere manier van museumvoering. Het USS Midway Museum. Eerlijk is eerlijk, omdat we in een motel nabij de haven verbleven en daar een wandelingetje maakten, kwamen we in aanraking met het museum. Iedere andere reden om hier bewust op bezoek te gaan was er simpelweg niet.

Het USS Midway Museum (hierna Midway) ligt aangemeerd in de haven. Jawel, het museum is een schip. Misschien dat hierbij een associatie met het VOC schip van het scheepvaartmuseum gelegd wordt. Geloof me, Midway is andere koek. Als ik je vertel dat een onderdeel van de collectie bestaat uit 25 gerestaureerde vliegtuigen (aan boord!) , dan zul je snel begrijpen hoe enorm dit museum/schip is.

Midway telt 60 exhibits, varierend van (reguliere) tentoonstelling tot openstelling van machinekamer en biedt hierdoor écht voor iedereen wat wils. Wie wordt er nou niet blij van in een heuze cockpit plaats nemen? Tijdens ons bezoek waren het vooral gezinnen en schoolgroepen die hun ogen uitkeken.

Naast de vliegtuigen op het deck, de machinekamers, de binnenvertrekken en de tentoonstellingen biedt Midway ook de ervaring van een heuze experience. Hierbij worden ‘Flight Simulators’, ‘Flight Avionics’ en ‘Ejection Seat Theater’ niet geweerd. Mocht je nou van dit alles nog niet warm lopen, dan biedt het prachtige uitzicht vanaf het vliegdeck vast wél de nodige voldoening. 

Naast het te verwachten sterke militaire verheerlijkings gehalte van Midway en de must als bezoeker een warm hart te dragen voor de jongens van The Navy, begeeft Midway zich ook wel degelijk op het verantwoorde museale vlak. Zo worden museumlessen aangeboden met wat ze zelf noemen museumdocenten. Dit zijn vrijwillige rondleiders uit het ‘werkveld’. En eerlijk is eerlijk, deze mensen zijn bijzonder gemotiveerd om het schip in alle glorie aan de bezoeker te tonen en uitvoerig in te gaan op de historie van de USS Midway. Ook biedt het museum een zeer uitgebreide audio tour aan en heeft daar zelfs een specifieke audio-tour-map voor ontwikkeld. De audio tour is bovendien ingesproken door de oude bemanning van de Midway, wat de verhalen die verteld worden een sterk persoonlijk karakter geeft.

Uiteraard ontbreekt het ook niet aan een goede (dure) museumshop. Want ook in San Diego wil men graag geld uitgeven om deel uit te maken van de roem van, wat de Amerikanen noemen, ‘our men’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.