Utrechts Archiefnet vernieuwd

Gister kreeg ik een persbericht opgestuurd door Nusch Romijn van het Utrechts Archief. Hierin wordt aangekondigd dat Utrechts Archiefnet, de gezamenlijke website van de Utrechtse archieven (initiatief van de Kring van Utrechtse archivarissen) vernieuwd is. Dit is gebeurd in samenwerking met AB-C-media. Na tien jaar was de website wel aan vernieuwing toe.
Het Utrechts Archiefnet vormt een portal voor de ruim 3000 archieven van de archiefinstellingen binnen de provincie Utrecht. Met de nieuwe website is het informatieaanbod verruimd en zijn de zoekmogelijkheden in de archieven van de aangesloten diensten verbeterd. Alle toegangen van de aangesloten archiefdiensten met in totaal bijna 2,2 miljoen beschrijvingen, kunnen integraal worden doorzocht. Gebruikers kunnen behalve in inventarissen nu ook zoeken in indexen en andere bijzondere zoekingangen. Hierbij worden ook de afbeeldingen van gedigitaliseerde archiefstukken getoond, die tegen een gering bedrag te raadplegen en te downloaden zijn.

Als ik de website even voor het gemak vergelijk met de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), valt me wel op dat die van het BHIC op het eerste gezicht wat frisser oogt, maar ook toegankelijker lijkt. Dat komt wellicht doordat het Utrechts Archiefnet vooral gericht lijkt op de verschillende archieven (en gemeentes) en op doorzoeken van de archieven, waar die van het BHIC thematischer ingedeeld lijkt en inhaakt op verschillende interessegebieden van de bezoeker. Of is er bij het Utrechts archiefnet gedacht dat een bezoeker allereerst geïnteresseerd is in de eigen regio en staat de regioindeling daarom centraal?
Misschien is het een verschil tussen een verzameling archieven en een historisch centrum? Of is het toch een verschil in benadering van de bezoeker? Let wel: ik heb het niet over de werking, de zoekfunctionaliteit, maar alleen over de eerste aanblik.
Bij het Utrechts Archiefnet moet ik weten wat ik zoek. Aangezien ik er eigenlijk niks te zoeken heb, kom ik dus niet ver; een zoekformulier spreekt nu eenmaal niet zo tot mijn verbeelding. Als ik klik op archieven, krijg ik meteen een zoekmogelijkheid. Als ik in de rechterkolom klik op Archief Eemland, krijg ik een pagina met informatie over dit archief.
Bij het BHIC klik ik op de bovenste mogelijkheid, ‘Lokale geschiedenis ontdekken’ en krijg dan een aantal opties, waaronder een kaart. Bij het Utrechts Archiefnet was er ook een kaart. Daar valt dus iets te vergelijken. Krijg ik bij laatsgenoemde dan een overzicht van de diverse archieven, bij het BHIC klik ik op Moerdijk (hoe actueel gezien de enorme brand die het lange 8-uur journaal van 6 januari 2011 voor de helft in beslag nam) en krijg dan eveneens wat informatie, maar ook weer nieuwe zoekingangen, zoals naar het forum, of een oproep om zelf iets in te sturen. Intussen kan ik al die tijd van de zoekfunctionaliteit gebruik maken.

Kortom, het is bij nader inzien appels met peren vergelijken. Toch denk ik dat het Utrechts Archiefnet zichzelf een plezier had gedaan door niet de diverse archieven maar vooral de bezoeker te dienen en verhalen, in wat voor hoedaigheid dan ook, centraal te stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.