Via Foursquare historische foto’s van de locatie bekijken

Momenteel lijkt Augmented Reality bijna synoniem aan Layar. We kennen allemaal wel het beeld van de smartphone die gericht wordt op een historisch gebouw, waarbij er meer informatie tevoorschijn komt. Zoals Urban Augmented Reality (UAR), een app van het NAi en Arcam, die informatie geeft over de gebouwen waar je op dat moment in de buurt bent aan de hand van tekst en beeld (o.a. archiefmateriaal, zoals bouwtekeningen en ook film).
Zo kun je, staand voor het Rijksmuseum, een projectie zien van het alternatieve ontwerp hiervoor van Lucas Ebersons, een collega van de architect Pierre Cuypers. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd, maar het lijkt me een app die ik graag zal gebruiken omdat het aansluit bij mijn fantasie en nieuwsgierigheid.

In een bericht hierover van het Parool is te lezen dat in totaal al 309 Amsterdamse gebouwen in de app zijn opgenomen. Dat aantal moet nog groeien. Enkele tientallen zijn in een 3D-model nagebouwd. “De rest is alleen in beeld gebracht met behulp van tekeningen en foto’s uit de NAi-archieven.”

Via Foursquare wordt een andere mogelijkheid geboden om meer informatie te krijgen over de plek waar je bent. Op AboutFoursquare is te lezen dat de NY Daily News  op die manier een koppeling probeert te maken tussen het Foursquare profiel en het (foto) archief van de krant. De tips van Daily News in Foursquare verwijzen naar historische foto’s van hun archieven (sommige van rond 1880). De foto’s tonen zo een stuk geschiedenis van New York, zoals gezien door de ogen van de NY Daily News fotografen. Elk foto bevat een bijschrift over wat op de betreffende locatie gebeurde.
Wanneer je de Daily News op Foursquare volgt, krijg je een melding op je telefoon zodra je incheckt bij een van de locaties waar ze een tip met een link aan hebben gekoppeld. Een klik op de link brengt je naar het specifieke deel van het archief dat betrekking heeft op de locatie waar je staat. Het zou interessant zijn als ze hierbij ook nog Foursquare gebruikers konden betrekken door hen  te vragen zelf tips toe te voegen.

En er is ook een koppeling mogelijk tussen Layar en Foursquare met de Foursquare Layar app. Deze geeft je toegang tot de meest gebruikte functies van het netwerk en beide applicaties. Zoek in de omgeving naar tips (wat te doen en te zien), wat in een oogopslag een locatie bijzonder maakt.

Wat denk je van de combinatie van tips en foto’s in Foursquare, biedt het een zinvolle verdieping? Welke andere soorten van “historische informatie er plekke” zou je kunnen bedenken en met welke applicaties?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.