FLWR PWR! / Walled Garden#2

Geen kunst, maar high-tech, maar dan materieel en ge-devirtualiseerd, dat is wat we gaan doen bij de workshop FLWR PWR!. Matt Ratto vertelt dat hij sinds 1996 (opkomst inernet e.d.) is gaan denken over de toenemende afstand die ontstaat tussen de technologie en de fysieke connectie daarmee. Hoe meer we met virtuele,digitale technieken bezig zijn, hoe meer we vervreemd raken van de achterliggende technologie en materie. Dat is geen toekomstperspectief, omdat we daardoor ook geen betrokkenheid meer zouden hebben bij de effecten (sociaal, milieu, e.d.) van die voortschrijdende technologie.

Maar eerst gaan we praktisch aan de slag met het maken van artificiëel leven, in een werkelijk object, in de vorm van bloemen. Gedachte is dat we samen gaan bouwen aan een technisch-mechanisch object (robot-achtig), met inachtneming van de conceptuele gedachte erachter.

Intussen heb ik software geinstalleerd, een arduino aangesloten, het script geconfigureerd en had ik geen idee wat ik aan het doen was. Maar er ging een LED-lichtje branden, in en patroon. gaandeweg begreep ik dat ik een soort LEGO-mindstorms aan het programmeren was. En nu zitten we met een aantal mensen, allen met een eigen arduino, een eigen lichtpatroon en een receiver, die het patroon van de ander ontvangen kan. En wat betekent dit?

We hebben nu een sociale omgeving gebouwd, waar ‘individuen’ (bloemen) patronen (identiteiten) uitzenden en kunnen ontvangen van anderen. De individuen kunnen elkaars patronen overnemen. Nog een principe is dat zenden energie kost en dat ontvangen (en aanpassen) energie oplevert. We hebben dus bloemen (lichtpatronen) die met elkaar kunnen communiceren, die zich kunnen aanpassen, die kunnen (op)leven maar ook sterven.
Het is een metafoor voor vier modellen waarin waarde geven en waarde ontvangen centraal staan, net als diversiteit, aanpassen.

Eerste model is de information economy, tweede de information commons, derde de information neighbourhood en de vierde de walled garden. Dit is eigenlijk waar de hele workshop over gaat. Hier zal ik in een aparte post op ingaan.

Inmiddels heb ik de arduino werkend gekregen (wat niet moeilijk was), een artificiuele bloem gemaakt, waar ik overduidelijk de meeste lol in had.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.