Webwinkel voor de erfgoedsector

if then is now ontwikkelt een webwinkel en wil de komende drie weken samen met de crowd een functioneel ontwerp (FO) ontwikkelen. Deze shop zal beschikbaar komen voor iedere instelling en organisatie die een eigen pagina op if then is now onderhoudt of gaat onderhouden. Het wordt een winkel voor en door de sector volgens het shops-in-shop principe, naar een idee van if then is now. Voor de uitwerking van het FO werkt if then is now samen met Museumwebshops.nl

Het functioneel ontwerp van deze shop willen we de komende drie weken met jullie advies verder uitwerken. We hebben al wat voorwerk gedaan, maar op hoofdlijnen en in de details kun je nu meedenken en suggesties doen.

Doe mee en deel je kennis met ons! Samen komen we tot een webshop voor en door de sector.

Deze week wisselen we graag met jullie van gedachten. Rond 28 januari willen we de reacties vertalen naar een eerste opzet. Ook zullen we dan aantal aspecten samen met jullie verder uitwerken. In de week van 4 februari krijgen de deelnemers in de discussie het FO om te reageren op de conceptversie.

if then is now
Onze website: ifthenisnow.nl geeft informatie over personen, plaatsen en gebeurtenissen, die iets vertellen over de relatie tussen vroeger en vandaag. De content wordt voor een deel geschreven en geselecteerd door onze redactie maar steeds meer – en liever! – door een enthousiast lid van de community. if then is now is ook de plek waar toerisme en cultuur elkaar ontmoeten en de websitebezoeker slechts één muisklik verwijderd is van een bezoek aan een stad, monument of museum, of ander point of interest. Want dan gaat het verleden pas écht voor je leven! De huidige testsite is nog maar het begin: deze week en volgende week komen de interactie- en uploadformulieren beschikbaar en kunnen gebruikers zich registreren.

Webshop opzet algemeen:
Producten te koop die een (directe) link hebben met cultureel erfgoed en geschiedenis. Denk aan boeken, merchandise objecten zoals posters of reproducties en allerlei bijzondere artikelen die specifiek bij (cultureel) erfgoed en geschiedenis passen.
Deze producten zullen in de portal van if then is now op drie manieren zichtbaar zijn:

  1. In de centrale webshop van if then is now, waarin producten van if then is now staan en (optioneel) producten van erfgoedinstellingen.
  2. Op een aparte pagina van een erfgoedinstelling, onder de tab Webshop. Deze pagina’s krijgen het logo van de erfgoedinstelling en een eigen kleurenschema. Het idee is dat deelnemers eenvoudig hun eigen webshop bij elkaar kunnen klikken: upload een logo, kies een achtergrondkleur, voeg producten toe (met foto’s) en koppel deze aan de bestaande, centrale productcategorieën. Met een tab Webshop kan iedere erfgoedinstelling op een eigen pagina producten uit de eigen productcollectie verkopen. Erfgoedinstellingen hebben de keuze om eigen producten beschikbaar te stellen voor de webshop van andere instellingen binnen de if then is now-portal, inclusief de if then is now overall webshop. Het idee is ook om deze shop ook beschikbaar te maken bij de eigen website van de instelling, of dat het eenvoudig wordt om – als je al een eigen webshop hebt – producten daarvan bij je eigen pagina op if then is now te tonen.
  3. Op content gerelateerde pagina’s, op basis van tags of anderszins gerelateerd. Een deel van de producten zal passen bij bepaalde accommodaties, activiteiten, gebeurtenissen, personen, spots, verhalen. Denk aan een poster van de Nachtwacht bij het levensverhaal van Rembrandt. Op basis van tags kunnen die producten vertoond worden.

Onderwerpen in het FO:
– Tagging
– Producten kopen (wie verkoopt, handelt af, presenteert)
– Afrekenproces
– Betalen
– Refunds
– Verzendkosten
– Bezorgen in het buitenland
– Meertalig (24)
– Valuta
– Indeling webshop (productcategorieën)
– Reizen en ticketing (aanbod van partners van de instelling en van if then is now)
– Zoeken
– Rapportages
– Klantprofielen (registratie en inloggen)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.