Wie is verantwoordelijk voor de sociale media?

Op verschillende plekken wordt momenteel de vraag gesteld, door onder andere MW2010, MOMA en MCN, wie er binnen de erfgoedinstelling de verantwoordelijke is voor het reilen en zeilen rondom de Sociale Media. Bij veel instellingen, merken ook wij van Erfgoed 2.0 bij de bezoeken die we afleggen, lijkt deze taak er een beetje bij te hangen.

Niet veel erfgoedinstellingen in Nederland hebben ‘de luxe’ over een eigen communitymanager te beschikken zoals dat bijvoorbeeld bij het NHM het geval is. Bij sommige instellingen is de ‘taak’ nog zoekende naar een competente  medewerker. De ene keer ligt het bij communicatie en dan weer bij marketing of bij de ICT.

Hoe zit dat bij jullie, vraag ik me af: Wie is ‘the face’ achter facebook, wie plaatst onder de noemer ‘redactie’ de blogposten, wie zorgt ervoor dat de vragen op de wiki beantwoord worden en wie zet de collectieplaatjes op Flickr? Worden deze activiteiten verdeeld over verschillende afdelingen (en dus taken) en hebben de verantwoordelijken een duidelijke en specifieke taakomschrijving op dit gebied?

Een toelichting op je pollkeuze is uiteraard welkom in de commentaren…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.