Wie weet waar de wampum is?

wampum (replica Two Row Wampum) made in 13 rows of cylindrical beads - white and purple - fashioned from the salt water Quahog clam shells we exchanged with the Mohicans

Soms krijg je zomaar een prachtige vraag in de schoot geworpen en soms bovendien van iemand die je niet kent. Dan kan je veel tegelijk leren, vooral als je het antwoord nog niet weet… Het gaat over de “Two Row Wampum treaty, also known as Guswhenta or Kaswehnta, an agreement made between representatives of the Five Nations of the Iroquois (Haudenosaunee) and representatives of the Dutch government in 1613 in what is now upstate New York.” Of eigenlijk gaat het om de wampum in kwestie. Waar is die gebleven?

Gister stuurde Kim Anema me een mail die als volgt begon: “Ik vond jullie netwerk via LinkedIn en ik vroeg me af of jullie misschien een vraag zouden willen uitzetten onder Nederlandse geschiedkundigen. Het gaat over een Wampum; een traditionele indiaanse kralenband, die ‘de Nederlanders’ in 1613 in Nieuw Amsterdam hebben gekregen van de lokale indianenstam. In de US is nu een initiatief geboren om die ‘wampum’ terug te vinden. […] zouden jullie binnen het Erfgoed 2.0 netwerk misschien een balletje op willen gooien? Het 2.0 element hier is natuurlijk de wijze waarop deze zoektocht wordt opgezet… via-via en met social media relaties. Alvast bedankt voor de moeite en ik hoor graag van jullie!”

Ik had nog nooit van een wampum gehoord en ging er meer over lezen op o.a. wikipedia. Zo verdiepte ik me nog weer eens wat beter in de desbetreffende geschiedenis. Hieronder plaats ik nog wat meer gegevens over deze wampum en het initiatief.

De vraag die ik nu bij jullie, erfgoedprofessionals, historici en andere kenners in de schoot werp is deze: willen jullie Kim en de Amerikanen helpen om de wampum terug te vinden of in ieder geval meer over de lotgevallen ervan te weten te komen?
Deze vraag ga ik ook op twitter stellen, in de LinkedIn groep, op Google+ en facebook en mocht iemand nog een goede suggestie hebben: mail me s.v.p. via erfgoed2.0 @ gmail (zonder spaties en met .com).

Kim schreef verder: “Een Amerikaanse vriendin van mij was vorige week in Nederland en vertelde over de queeste – of ik wist waar we moeten beginnen met zoeken en misschien bekenden had die konden helpen. Die heb ik niet echt, maar de vraag intrigeert me wel – vandaar deze mail aan jullie. Hieronder wat inhoudelijke informatie over de wampum.
“The traditional Chiefs at Six Nations and our friends in Holland, the Eagle Society based in Roden, are attempting to “re-polish” this old agreement to begin the recovery of the spirit of our earliest encounters.
Certainly, a Two Row Wampum belt was exchanged with the Dutch and perhaps taken back to Holland – this would be a wonderful discovery.  If any of your friends and colleagues in Amsterdam would be able to offer some guidance about carrying out a search for this wampum, or others, and related material in public or private collections, this would be so useful to their effort and meaningful to me.”
Wie weet waar de wampum is? please RT, share of +1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.