XTR 3D: handen omhoog!

Een bezoeker in een museum op een keyboard moeizaam iets laten invoeren, opdat er ergens op een scherm iets verandert, of via een nijntje-proof touchscreen in geijkte zuil-opstelling simpele interactiviteit met beeld toestaan, is natuurlijk ‘not-done’. Nietwaar? Het staat om te beginnen de beleving in de weg, haalt de focus weg van collectie en context. Het is vaak iets wat je thuis ook kunt doen, achter je pc.
Maar hoe mooi zou het zijn als je gewoon vrijelijk kunt bewegen, acteren als een zeeschuimer, de degen hanteren als een edelman! Dan zou er een heel andere interactie met een scherm en de getoonde content ontstaan.

De Wii en Eyetoy zijn aardige voorbeelden in zo’n actieve setting. Maar alleen al navigeren door 3D/virtuele applicaties door als een jedi-master je handen te bewegen, als een 3D muis, zonder dat je als bij de Wii een controller hoeft vast te hoden, dat is pas vrijheid. Vooral als je er alleen maar een webcam voor nodig hebt.
Via mijn goede vriend en flash-goeroe Moc Gravemaker (Woedend!) werd ik getipt over een video, XTR 3D Human Machine Interface, op Blip.tv (en bekijk ook de related videos):

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.